Двадесeт година трагања у борби за истином

09.март 2020.
Саопштење Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији поводом 20 година од оснивања


Дана 14. марта навршило се 20.година од оснивања и борбе Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, а да ниједно нестало лице није пронађено ни процесуирано, каже се у саопштењу. – Удружење тражи помоћ домаћих и међународних институција
На дан 14.марта 2000. године основано је Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији „Отета истина“ са циљем проналажења чланова породица несталих и киднапованих, који су насилно отети на Косову и Метохији. Због новонастале ситуације у земљи, проузроковане епидемијом и пандемијом вируса корона, обележавање двадест година од оснивања, планирано у Нишу, одложено је. Удружење је на челу са Верицом Томановић, супругом киднапованог лекара др Андрије Томановића, начелиника Хируршке клинике у Приштини, тим поводом издало саопштење у којем се, поред осталог, каже

Одложено обележавање годишњице Удуржења

-Планирана је била посета Спомен собе и приказивање новог филма Удружења ,,Трагом истине …где су ?“ у сали Дома војске, уз присуство представника надлежних институција, аутора и новинара истраживача филма, чланова породица Удружења из Београда, Краљева, Ниша, Косовске Митровице, Грачанице и Велике Хоче и осталих заинтересованих грађана са подручја Нишког округа. У двадесетогодишњој борби и трагању за истином Удружење по ко зна који пут поставља идентична питања свима који се баве истраживањем овог проблема:
ГДЕ СУ НАША ДЕЦА, БРАЋА, СЕСТРЕ, РОДИТЕЉИ, СУПРУЖНИЦИ И ОЧЕВИ НАШЕ ДЕЦЕ? Докле се стигло у трагањима за несталим лицима? Докле се стигло у истрагама и процесуирању злочина? Зашто су успорене ексхумације и идентификације? Проблем несталих представља хуманитарни и цивилизацијски проблем.
Породице имају право да сазнају истину о судбинама својих најмилијих а домаће и међународне институције су у обавези да им помогну да истрају у трагању. -Можемо разумети објективне и субјективне тешкоће, падове и успоне у разговорима Београда и Приштине али не можемо разумети, зашто нам се ускраћује основно право на истину. И даље трагамо за 560 лица српске и других националности, жртве тзв. ОВК на КиМ, каже се у саопштењу.
Поводом 14. марта, дана оснивања Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, породице по ко зна који пут подсећају да у болници у Приштини и даље има око 350 неидентификованих земних остатака који се не поклапају са узорцима крви њихових породица. Проналажење киднапованих и данас табу-тема -Проналажење киднапованих и несталих лица је и данас табу-тема о којој се веома мало говори. Успоравање овог процеса веома тешко пада нашим рањеним породицама. И даље нема говора о одрживом повратку преко 250.000 протераних Срба и осталих, узурпирана имовина је недоступна породицама, истакнуто је у саопштењу.
-За присилна затварања и кршење Женевске конвенције нико није одговарао. Валидни докази о злочинима се и даље налазе у базама земаља мисија које су у периоду 1999.-2000. године биле на Косову и Метохији. Неопходно је наставити рад на прегледу архива Хашког трибунала, документације КФОР-а, УНМИК-а, ОВК, ОЕБС-а и невладиних организација како би се дошло до нових информација, наводи се у саопштењу. Породице дубоко забрињава тишина у вези извештаја Дика Мартија о трговини људским органима отетих Срба и осталих на Косову и Метохији, посебо зато што је овај извештај, како стоји и у саопштењу, усвојио Савет Европе. -Дик Марти је у свом извештају који је усвојио Савет Европе навео: ,,Докази које смо прикупили тичу се најмрачнијих догађаја који су се одиграли у самом срцу Европе… Европски Савет и његови чланови не смеју бити равнодушни у тој ситуацији“, истакнуто је у саопштењу у коме се, поред осталог, наводи и одговорност УНМИК-а за истарге и кривично гоњење за тешке злочине. Осим главног циља проналажења отетих чланова породица, од државних институција се тражи хитно доношење Закона о несталим лицима и изједначавање права статуса цивилних жртава са статусом права палих бораца. Злочин против истине и правде и данас стоји, а злочин против човечности цивилног становништва не сме бити заборављен.

Порука свету да истрају у борби са вирусом корона

Удуржење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији „Отета истина“ на челу са председницом Верицом Томановић, супругом киднапованог хирурга др Андрије Томановића, начелником Хируршке клинике у Приштини, је поводом распламсале опаке болести, епидемије и пандемије вируса ковид 19. упутило поруку следеће садржине:
-Суочени са трагедијом многих земаља света у борби са Корона вирусом 19, чланови Удружења упућују свесрдну подршку свим народима да истрају у непредвидивој и тешкој борби против пандемије која свакодневно односи стотине живота.

Славица Ђукић
детаљније Јединство

Одмах смо знали ко је одвео брата

22.март 2012.
ИСПОВЕСТ ИГОРА ТОДОРОВСКОГ, БРАТА КИДНАПОВАНОГ АЛЕКСАНДРА ТОДОРОВСКОГ ИЗ ПРИШТИНЕ ЈУНА 1999. ГОДИНЕ


Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, са седиштем у Београду, у марту ове године обележава 20 година од оснивања. Тим поводом позвани смо у Удружење. У канцеларији срећемо и Игора Тодоровског који и да нас трага за старијим братом Александром који је киднапован 25. јуна у Хитној помоћи у Приштини. Игор после смрти мајке Љиљане и оца Миливоја, сам и са члановима Удружења тражи братa о којем се ни данас не зна где је одведен из Приштине, шта се са њим десило и зашто? Игор се нада да ће бар сазнати шта је било са њим јер има сведоке о томе ко је и како одвео његовог брата Александра Тодоровског.
ОТАЦ ЈЕ НАЈВИШЕ ТРАГАО ЗА АЛЕКСАНДРОМ
- Мој брат Александар био је апсолвент стоматологије ка да је 25. јуна 1999. године од веден са радног места зубног техничара у Хитној помоћи у Приштини. Тата је тог јутра око 10 сати дошао код мене на посao да ми то јави. Одмах сам се спремио и са два друга кренуо да видим шта се десило. У тренутку када смо стигли до Хитне помоћи, испред ове установе је био паркиран канадски транспортер и нису ми дали да уђем унутра. Знао сам и алтернативне улазе у хитну али, ипак, нисам могао да уђем - прича Игор.
- Знам име возача који је одвео мог брата из Приштине. То је Ђато Сулејмани. Радио је све ове године у Приштини и давао је изјаве у којима све пориче, а на очиглед сведока је одвео мог брата. Било је 30 запослених у смени тога дана у хитној када је он негде одвео мога брата. Од овог броја било је 25 или 26 неалбанаца. Сви су они давали изјаве истражним тимовима МКЦК, УНМИК-у и другим организацијама, и сви су исто изјављивали, да га је одвезо Ђато Сулејмани... Али ни до данас није ништа урађено да се сазна шта је даље било са мојим братом јер Сулејма ни све пориче... Овако прича Игор Тодоровски, Александров брат чији су родитељи угледне приштинске породице Тодоровски, мајка Љиљана, учитељица, и Миливоје, лекар, преминули не сазнавши више од тога да им је син Александар на правди Бога тог кобног дана, одведен негде пут Липљана, ван Приштине и, да му се од тада губи сваки траг.
Игор је покушавао да неким приватним каналима сaзна шта се десило са његовим братом, али никада није ништа одређено сазнао мада се чинило да је на трагу истине. Досије УНМИК-а до којег је дошао био је празан јер је у њему само писало да је Александар Тодоровски киднапован и да је одведен у непознатом правцу, без изјава сведока. - Тата је највше трагао за братом Александром - напомиње Игор.
БЛИЗУ ИСТИНЕ
О киднаповању Александра Тодоровског ситуација је, ипак, нешто разговетнија од других бројних случајева јер се помиње име и презиме лица које га је одвело колима у „непознатом правцу” као и лица које је, како је породица сазнала, наредило да се то учини... То друго име које се везује за отмицу Александра Тодоровског који је био миран грађанин, млад човек пред завршетком студија, је име доктора Хасана Беће из Приштине, за којег је породица Тодоровски сазнала да је, према наводима сведока, наредио да се Александар одведе са радног места. Игор напомиње да је ова изјава непотврђена...
- И др Хасан Бећа је редовно саслушаван од међународних истражитеља, али је и он све порицао - каже Игор Тодоровски.
- Неколико година после отмице истражни тим УН МИК-а нам је саопштио да је близу расветљавање судбине мога брата. Међутим, после те информације смењен је комплатан истражни тим. После тога је формиран нови истражни тим који нам је саопштио да је наш случај стављен ад акта услед недостатка доказа. После тога смо контактирали омбудсмана за људска права Марека Новицког који је наложио да се случај активира. Али ни после тога ништа нисмо сазнали о Александру... Наша породица је преко Удружења киднапованих и несталих лица поднела тужбу Саветодавној комисији за људска права УН која је донела Одлуку да су прекршена права и учињени пропусти УНМИК-а у спровође њу истраге у нашем случају и предложила да се истрага поново спроведе. Међутим и после свега нисмо ништа сазнали - каже Игор. Сведоци нису наведени ради њихове безбедности а Игор се, ипак, нада да ће сазнати истину о брату Александру.

Славица Ђукић
Јединство

"Трагом истине...где су?"

Свако неовлашћено копирање, монтирање, приказивање и јавно извођење без сагласности аутора најстроже је забрањено и кажњиво по закону.
Svako neovlašćeno kopiranje, montiranje, prikazivanje i javno izvođenje bez saglasnosti autora najstrože je zabranjeno i kažnjivo po zakonu.
Трагом истине...где су? Auf den Spuren der Wahrheit... Wo sinde sie? - German subtitle

Трагом истине...где су? Par la trace de vérité...Où sont-ils? -French subtitle

"Трагом истине...где су?"

13.феб. 2019. извор: РТС


Филм "Трагом истине... где су?" је сведочанство трагичних догађаја на Косову и Метохији од 1998. до краја 2000. године. На основу веродостојних казивања чланова породица, аутентичних снимака, снимљен је документарни филм о великој трагедији наших породица, отмица најближих сродника у ланцу унапред смишљених злочина над једним народом. ом.
Филм осуђује безумље краја 20. века које покушава да избрише наше постојање на тим просторима, да негира историју, десетовековну духовну вертикалу српског народа.
Овај документарни филм приказује истинита сведочења најближих чланова породица о отмицама и уложеним напорима у њиховом трагању за истином и правдом

детаљније РТС

Кореновање, гост ОЛГИЦА БОЖАНИЋ - ТВ Корени

09.12.2019. извор: ТВ ХРАМ


детаљније ТВ Корени

ПОСЛЕ РУЧКА: Прича о Рачку, антитерористичкој акцији на основу које су нас бомбардовали

10.сеп 2019. Хепи-Тв


У емисији "После ручка" водитељ Вања Булић бавио се темом "Зашто следећа гарнитура власти тзв Косова неће желети преговоре са Србијом?", доказима да у Рачку није било злочина над цивилима него легитимна полицијска антитерористичка акција против терориста ОВК,после ког је Србија ипак бомбардована на основу лажи Вилијема Вокера.
Такође било је речи зашто нико до сад није одговарао за масовни егзодус Срба са простора КиМ?
Гости су били пуковник Горан Јевтић, официр у пензији Драгослав Бокан, председник Института за националну стратегију, ратни командант, публициста, књижевник и режисер, Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност, Ранко Ђиновић, писац и документариста Олгица Божанић, секретар Удружења породица киднапованих и несталих особа са Косова и Метохије.
детаљније Хепи-Тв

"Трагом истине...где су?"

09.дец. 2019. извор: РТС


Уочи Дана људских права, породице несталих и киднапованих на Косову и Метохији траже право да сазнају судбину својих најмилијих. Њихова потресна сведочења преточили су у филм „Трагом истине – где су?“ новинарка РТС-а Јелена Божовић из дописништва у Ужицу и сниматељ и редитељ Јовица Крстић из нишког дописништва.

Аутори филма имали су више од шест сати потрестних исповести породица.

„Новинар не сме да плаче већ да ради свој посао, тако да људи схвате шта је зло и шта је покушај зла и да се супродставе сваком злу које постоји и сваком злочинцу и оном ко дозвољава да тај злочин остане некажњен“, објаснила је Јелена Божовић, ноовинар-истраживач.

„То сада ако не забележимо, појешће време и отићи ће то негде и мислим да је чак и намера неких појединаца да својим чињењем или нечињењем да се управо то деси“, закључио је Јовица Крстић, сниматељ и редитељ филма.

детаљније РТС
Филм Трагом истине – где су? биће ускоро емитован на РТС-у.

"Трагом истине...где су?"

09.12.2019. извор: ТВ ХРАМ

Промоција филма: "Трагом истине...где су?"
детаљније ТВ ХРАМ

Трагом истине

Медија центар, Теразије 3/II, Београд 12:00, 9.12.2019.

9.дец. 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Програм
12:00 Презентација документарног филма "Трагом истине где су..."
13:15 госпођа Верица Томановић- Председник удружења
13:20 госпођа Јелена Божовић-новинар-аутор филма
13:30 господин Јовица Крстић- редитељ филма
13:40 господин Вељко Одаловић - Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије
13:50 господин Владимир Цуцић - Комесар Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије

ЗАПАД ЈЕ БИО У САВЕЗНИЧКОМ ОДНОСУ СА ОВК!

31.октобар 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Снежана Перенић, супруга несталог новинара Радио Приштине, Ранка Перенића, који је 1998. године отет на Косову.
Наиме, Снежанин супруг је са својим колегом отишао на радни задатак у манастир да,интервјуише монахе који су били отети.
- Они су требали да направе причу о њима. Међутим, десило се то што се десило. Тог дана су на терену биле борбе и главни пут је био блокиран. Они су, кажу да су залуталим, али ја у то не верујем. Они су тражили пречицу да могу да дођу до тамо – испричала је Перенић.
Како каже, албански пунктови били су као српски и сматра да је њен супруг са својим колегом отишао право о руке Албанцима.
Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ и супруга несталог хирурга Андрије Томановића, каже ово удружење 20 година без прекида трага за својим најмилијима.
Томановић додаје да је за 20 година сахрањено 367 људи и каже да је на списку удружења још увек 572 неразјашњених судбина.
детаљније Пинк

Унапређење претраге за несталим лицима у Републици Србији

17-20.окт. 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


У оквиру пројекта “Унапређење претраге за несталим лицима у Републици Србији”, финансиран од стране Владе Велике Британије, од 17. до 20. октобра је организована радионица подршке удружењима породица несталих током конфликта на територији бивше СФРЈ деведесетих.
Теме радионице су биле јавно заступање и заговарање, комуникација са јавности и креирање поруке за циљне група, планирање и спровођење активности, током првог дела радионице. Током другог дела радионице тема је била, синдром сагоревања и пренете вештине како се изборити са њим.
На радионици УНДП је представљао Иван Јовановић.

НОВИ ПОДАЦИ О СУДБИНИ ЖРТАВА ТЕРОРИСТА ОВК: Србе на КиМ тамничили у 53 логора

30.сеп 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


НА Косову и Метохији су током конфликта деведесетих постојала 53 логора за Србе и неалбанце, а основано се сумња да су се у њиховој близини налазиле и масовне гробнице. Неке од њих су откривене, али за једним бројем и даље се трага.
Говори овако, за "Новости" Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије, указујући да је од почетка године решена судбина седам несталих особа српске националности са консолидоване листе несталих Београда и Приштине, коју води Међународни комитет Црвеног крста.
- У наредним месецима у плану је лоцирање потенцијалних масовних гробница до којих се дошло из различитих извора. Очекујемо да ће се провером ових локација расветлити судбина још најмање 30 жртава ОВК, ако се информације покажу тачне - каже Одаловић
детаљније Новости

Четврт века нестали

10.сеп 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Од ратова који су се водили на овим просторима прошле су две деценије, још 12 хиљада породица чека одговор на питање где су њихови родитељи, деца, браћа.
итељи, деца, браћа. Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, 10.154 људи различитих нација, са подручја бивше СФРЈ, нема свој гроб, ни завршену животну причу. Њихови најближи се неретко надају да су можда негде још увек живи. И док су Загреб, Сарајево и Приштина усвојили законе који уређује ово поље, породице које живе у централној Србији морају нестале да прогласе мртвима, како би решили правне проблеме, јер закон не познаје категорију - нестали у ратовима.
детаљније РТС

Вучић незадовољан динамиком проналажења несталих

02.сеп 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Председник Србије Александар Вучић састао се са делегацијом Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије и том приликом подржао њихове захтеве да се у решавање овог проблема укључе и други државни органи и истакао да су држава Србија и он лично незадовољни динамиком проналажења несталих лица.
Указали су на све негативнији однос надлежних органа на простору бивше Југославије у проналажењу посмртних остатака лица српске националности и тражили подршку у доношењу закона о несталим лицима, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.
детаљније РТС

Вучић са делегацијом Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица

02.сеп 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са делегацијом Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.
Чланови делегације затражили су веће ангажовање државе када су у питању права породица несталих, убијених и погинулих лица, укључујући материјалну и нематеријалну помоћ.
детаљније Телеграф

Расветљавање судбине несталих је цивилизацијска обавеза

30.август 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Међународни дан несталих обележен је данас академијом у Скупштини града Београда. Свим невино страдалим жртвама у ратовима деведесетих без обзира на верску и националну припадност у присуству удружења и породица несталих минутом ћутања одата је почаст. ...
Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, 10.167 лица се још увек води као нестало на простору бивше Југославије, а од тог броја трећину присилно несталих чине Срби. Нападом припадника ОВК на Ораховац Олгица Божанић је изгубила два рођена брата.
детаљније РТВ

Међународни дан несталих – регион још трага за 10.167 особа

30.август 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


У Србији се обележава Међународни дан несталих. Као последица ратова деведесетих, регион још трага за 10.167 особа. Од укупног броја несталих, више од 3.800 лица је српске националности. Породице несталих окупиће се у Београду и затражити правду и откривање истине. О потешкоћама у борби за проналажење и преузимање тела несталих, за РТС је говорио председник Комисије Владе Србије за решавање питања несталих Вељко Одаловић.
детаљније РТС

Међународни дан несталих – 30. август

30.авг 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Дан 30. август се у Свету обележава као Међународни дан несталих са циљем присећања на њих и указивање на право породица да знају судбину својих најближих који се воде као нестали. Црвени крст данас посебно скреће пажњу јавности да више од двадесет година након престанка сукоба на просторима бивше Југославије још увек има неколико хиљада породица које чекају да сазнају истину о судбини својих најмилијих.
детаљније Црвени Крст Србије

Обележено осамнаест година од повратка

11.август 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Светом архијерејском литургијом, коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије, са монаштвом и свештенством епархије у обновљеној цркви Светог Архангела Гаврила, потом и освештавањем споменика страдалим србима у општини Исток, обележена је још једна годишњица повратка у Осојане. "Ја сам данас овде да вам кажем да морамо да будемо храбри и истрајни и да идемо до оне победе докле не нађемо своје најмилије"
детаљније ТВ Мост

КОСОВО МИ ЈЕ СВЕ ДАЛО И СВЕ УЗЕЛО

16.јул 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


„Ја сам јадна мајка којој је угашена лоза. Нико не зна како је моме срцу. Имам кћерке, али бол за синовима ће трајати док ми не пресуше сузе и не преселим се на неко боље место у којем нема несреће и зла“ – са тугом у очима рекла је бака Петра Костић
детаљније Јединство

Двадесетједну годину живе са сећањима и надом да ће видети своје

1.јул 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


У организацији Удружења несталих и киднапованих лица на Косову и Метохији у Косовској Митровици је одржана трибина под називом „21 година туге, патње, неизвесности и бола“ а поводом обележавања 21 године од првог масовног киднаповања радника угљенокопа Белаћевац код Обилића. Био је ово скуп патње и бола, и подсећања на српске страдалнике.
А Драгана Мајсторовић каже да је свој бол преточила у песме, односно тужбалице.
"Ја сам данас овде да вам кажем да морамо да будемо храбри и истрајни и да идемо до оне победе докле не нађемо своје најмилије"
детаљније ТВ Мост

Тражимо истину, правду и одговорност починилаца злочина

28.јун 2019. Свечана академија Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ у Скупштини града Београда


Заташкавају се злочини, премештају се гробнице, не враћа се документација КФОР-а која има доказе учињених недела. Постоје двоструки аршини према жртвама а такође је присутан и принцип некажњивости, рекла је Верица Томановић.
Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе РС је подсетио на око 12 000 несталих особа у региону. Он је рекао да они који су починили злочине крију своје трагове али да више проблем није у њима него у међународној заједници која је немоћна да открије још једну од гробница. -Ове провокације што раде, су све исти људи, изашли из шуме, само обукли одела, рекао је Одаловић додајући да су тела Срба раскомадана и бачена да их никада више нико не нађе.Овом приликом додељено је и неколико захвалница заслужнима у који су помагали и подржавали рад Удружења киднапованих и несталих лица. Међу њима су и Вељко Одаловић, Миољуб Виторовић, Драгиша Симић, Љиљана Крстић, Фабијан Бурдије, Ивана Костић, Драгана Мајсторовић, Веселин Џелетови "Ја сам данас овде да вам кажем да морамо да будемо храбри и истрајни и да идемо до оне победе докле не нађемо своје најмилије"
детаљније Јединство

Заједничка рана још крвари

24.јун 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Кабинет Томановића је био место разговора, место пријатне и несебичне помоћи за све. А онда је 24. јуна 1999. изашао из њега, прешао пут који је 36 година свакога дана прелазио, и нестао. Без гласа и трага...
„Драги деда, ја сам твој унук Андрија, имам седам година, идем у први разред основне школе. Учитељица ме је похвалила. Овога лета сам био у Лепетану, научио сам да пливам. Воле те твоји унуци Александар и Андрија”, пишу унуци своме несталом деди и траже од баке да их шаље. „То су замотуљци, стоје на моме столу, слала сам их Црвеном крсту”, прича Верица Томановић.
детаљније Политика

КМ: Обележена годишњица киднаповања рудара копа Белаћевац

22.јун 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Полагањем венаца на споменик "Истина" у Косовској Митровици, чланови породица и Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије, обележили су данас 21 годину од првог масовног киднаповања Срба на КиМ - отмице радника површинског копа "Белаћевац" код Обилића.
“Трагамо за још 1654 лица, од тога 573 са српске листе. Били бисмо пресрећени када бисмо могли да те људе вратимо, да можемо да им подигнемо споменике, да не полажемо цвеће овде групно, већ појединачно, на сваком споменику. Али, време пролази, олује пролазе, та наша бол никада не може да зацели, по ономе што видим и осећам сада. Промениле су се многе власти, а све стоји у месту”, каже Трифуновић-Координатор Удружења породица киднапованих и несталих са КиМ.
Драгана Ађанчић, ћерка киднапованог рудара Петра Ађанчића, казала је на трибини да где год да су њен отац, отац Јоване Ађанчић, отац Анђеле Костић и сви остали очеви, браћа, синови и мужеви, њихови трагови их неће подсећати на то да су вечите жртве, већ вечити борци.
“Одбијам да плачем, јер Ађанчић Пера није био жртва, он је био јунак, а јунаци се славе. Зато, пре свега, за децу свих несталих – славите своје јунаке, не седите у ћошковима својих домова жалећи за њима, гризите и уједајте, да ваши потомци знају за подвиге њихових дедова. Нека знају, да као ни нашим најмилијима, предаја никада неће бити избор. И онда побеђујте часно, дижите револуције, али револуције српства и образовања, осветлајте образ онима који су погинули за вас, нека њихова борба не буде заборављена, а жртва узалудна, већ пример родољубља за нова поколења”, поручила је Ађанчић.
детаљније radiokim

Обележавање 19-годишњице оснивања Удружења под називом “Година 2019-21 година туге, патње, неизвесности и бола“геноцида

14.март 2019. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Својим излагањима упознаћемо ширу јавност о свим напорима и препрекама у вишегодишњем раду и сарадњи са домаћим и међународним институцијама у процесу сазнавања истине о судбинама киднапованих и несталих лица као и остваривању права њихових породица на правду, системско законско решење породица цивилних жртава и меморијализацију жртава.

Говоре:
Госпођа Верица Томановић, председседник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Госпођа Јелена Стијачић, шеф регионалне делегације МКЦК

Господин Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије

Господин Душан Челић, председник Координацијесрпских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије

Госпођа Гордана Ристић, координатор канцеларије Удружења у Нишу

Фото-монографија о несталим Србима на КиМ

28.децембар 2018. Извор:РТС


Још 1.627 особа са простора Косова и Метохије се води као нестало, од тога 572 људи су на евиденцији надлежних тела – Комисије за нестала лица и Црвеног крста, речено је на промоцији фото-монографије "Отета истина", Удружења породица киднапованих и несталих лица са КиМ.
Генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић наводи да породице несталих са КиМ већ 20 година траже да се судбина њихових најмилијих расветли.
"Нико није дао одговор на страдање Срба, не само на простору КиМ, већ и неким другим сукобима", нагласио је Одаловић.
Председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ Верица Томановић каже да агонија породица несталих на КиМ траје више од 20 година, да се о томе причало, али да се није довољно чуло јер и даље нема одговора на питање – где су њихови најмилији.
"Ова књига обухвата нашу борбу за животе наше деце, браће, сестара, родитеља, супруга који су отети пре, за време и након рата и потписане Резолуције 1244 Савета безбедности УН", рекла је Томановићева.
детаљније rts.rs

Промоција фотомонографије "Отета истина"

28.децембар 2018.

Публикација хронолошки прати активности Удружења са аутентичним фотографијама и текстом од априла 1998. године до данас.
После појединачних покушаја да се пронађу насилно отети Срби и остали, од 14. марта 2000. године, оснивањем Удружења, преко домаћих и међународних институција наставља се заједничка борба за њихове животе.
Дана 28.12. 2018. године од 12:00 - 13:30 часова у Пресс центру, Кнез Михаилова број 6 /3 у Београду одржанс је промоција фотомонографије ,,ОТЕТА ИСТИНА“ Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.
Учесници промоције:

- Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији
- Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије
- Миољуб Виторовић, заменик тужиоца за ратне злочине
- Ненад Нерић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
- Ненад Антонијевић, историчар, виши кустос Музеја жртава геноцида

Убиство Александра Симовића Симе: Сведока отмице има, киднапери и убице на слободи

27.децембар 2018. Извор:Удружење новинара Србије


Мој син Александар као преводилац у Центру за мир и толеранцију у Приштини сусретао се са стравичним призорима. Видео је унакажена тела 14 Срба жетелаца у селу Старо Грацко, недалеко од Липљана. Био је сведок када су пронашли обезглављену баку Љубицу Вујовић. Тело јој је било у кади, а глава је била поред. Пре тога, за време бомбардовања, страдала су три радника Економског факултета, док су дежурали да би заштитили имовину од вандала.
Био је сведок зверских злочина. Претпостављам да су га зато уклонили - сузних очију, тихо, говори Стеван Симовић, отац убијеног Александра Симовића Симе, преводиоца у Центру за мир и толеранцију и новинара швајцарског Медија екшн интернешенал, чији је шеф био Тим Колеман.

Тог 21. августа 1999. године, Александра Симовића и његовог пријатеља Албанца, отели су људи у црним униформама са црвеним ознакама на рукама и одвели у непознатом правцу. Александров пријатељ је након тога пуштен. У документима Јединице за нестала лица УНМИК-а пише: “када је Александар заробљен, један Албанац je био са њим. Тај Албанац је ослобођен наредног дана. Александар је од тада нестао без трага”.
детаљније uns.org.rs

Састанак са Специјализованим већем специјалног суда у Хагу за ратне злочине ОВК на Косову и Метохији

28.нов. 2018. Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

На састанку је презентован правилник о поступку и доказима Специјалног већа пред судом у Хагу. Састанак је одржан у присуству великог броја чланова породица . У Београду 26.11., у Краљеву 27.11. и у Нишу 28.11.2018.


Посета Сержа Брамерца

01.окт 2018. Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

На позив господина Сержа Брамерца прсуствовали смо састанку у седишту УНДП-а у Београду са представницима удружења породица несталих Срба које су чланице Регионалне координације.
Тема састанка је била усмерена убрзању процеса проналажења локација масовних и појединачних гробница у региону бивше Југославије.
Приступ архивима Хашког трибунала је омогућен потписаним споразумом са делегацијом МКЦК која ће ангажовати две особе да прегледају документацију добијену од истражних органа прикупљену за процесуирање ратних злочина. Делегација представника удружења породица киднапованих, несталих и убијених Срба захтевала је да у наредном периоду процес проналажења буде интензивнији без дискриминације и двоструких аршина. Указала је и на низ пропуста који су били у претходним годинама од стране међународних организација приликом ексхумација, идентификација и процесуирања ратних злочина над Србима и неалбанцима. Добили смо уверавања да ћемо убудуће имати чешћу сарадњу са тимом задуженим за процес трагања за несталим лицима у региону бивше Југославије.

УНС: Марјан Мелонаши, Злочин пред којим је полиција жмурела

24.окт 2018. Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Упркос облацима, сунце је грејало Приштину. На 21 степен хладноћа и зубато сунце подсећали и новинара Марјана Мелонашија да је јесен близу. Он је управо завршио получасовну емисију на Радио Косову, опомињући суграђане можда баш и на чињеницу да се у уништеном Косову требало довијати и припремити за дугу зиму која је била на прагу.
У 14.10 сати је изашао из зграде у центру Приштине и ушао наранџасти такси. Виделе су га комшије које су радиле преко пута. Био је 9. септембар 2000. године и ово је све што породица од тада зна о њему.
– Нас двоје смо се чули 6. септембра. Требало је да идем у Ниш по нека документа, а он ме је позвао да ми каже како му телефон није у реду и како ме неће звати два три дана, да не бринем. Никада се више није јавио – стегнута срца прича његова мајка Цица Јанковић за Досије Удружења новинара Србије (УНС).
детаљније gracanicaonline.info

на међународни дан несталих

30.август 2018. Извор:Телеграф

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас поводом Међународног дана несталих да нестали и њихове породице не смеју бити таоци неуређених политичких односа међу државама региона и да је заједничка обавеза да се то питање реши удруженим снагама
Брнабић је у Скупштини града Београда, где је одржана комеморативна академија, истакла да је време да стасају нове генерације неоптерћене мржњом и које неће носити кривицу за ствари које су се догодиле пре њховог рођења.
- Не смемо дозволити да се историја понавља, морамо да учинимо све да решимо то питање, да имамо заједничку будућност, а не понављање прошлости - рекла је премијерка.
детаљније telegraf.rs

Гостовање госпође Олгице Божанић на телевизији Н1 поводом Међународног дана несталих

30.август 2018.

Међународни дан нeстaлих

Уметнички факултети и студенти из различитих средина су се ујединили око овог изузетног пројекта. У протеклих неколико месеци путовали смо једни код других, разговарали са студентима и доводили им интересантне људе који су им понудили своја гледања на свет. Када сагледамо радове добијамо невероватно богатство уметности у тужном контексту”, рекао је аутор тог пројекта, проф. ФПУ и београдски уметник Марко Лађушић, који је отворио изложбу са представницом МКЦК-а Сањом Иваниш, представником Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије др Душком Челићем и помоћницом директора КЦБ-а за програм Весном Даниловић.
извор телевизија N1

Љубомирка Љупка Ђурић - Исток, Метохија, 1999.


Још се нисмо освестили од онога шта нас је задесило нашим избеглиштвом а већ су, после двадесетак дана, почеле да стижу суморне и стравичне вести из места које смо напустили. Одређен број наших рођака и комшија није хтео да напусти Исток. Рачунали су на то да никоме зло нису учинили, да немају чега да се плаше обзиром да су цео свој људски век провели поштено радећи и живећи. Тешко је рећи шта се тамо заиста догодило осим једне непобитне чињенице: да је већина њих побијена без милости и брутално. Мали број сведока који је преживео оно што се тамо догађало нису били поуздани у сведочењу из простог разлога што су им видици били скучени, што нису имали слободу кретања и што су живели у великом страху. Један од преживелих, причао ми је да је већ после неколико дана почело дивљање по граду, да су куће пљачкане и паљене, да се около пуцало и урликало.
Сведок о коме говорим је пре одласка свратио у кућу Станоја Љушића, и тамо је последњи пут видео Станоја, Радоја Вулић, Мишка Вулић, Станицу Вулић, Петра Ђурић и Ђурђу Вулић. Микаила Вулића није могао да види јер је лежао у кући, у смртноме ропцу. Њему је тада саопштено да је Станоје успео да стигне до станице милиције у Истоку коју су већ запосели припадници ОВК и да му је речено да је најбоље да се преостали Срби скупе на једном месту како би могли да их лакше чувају. Окупљени у кући Станојевој су тога дана разговарали о томе где да сахране Микаила који умире. Договорили су се да то учине у дворишту куће а да га пре тога умотају у ћебе. Један од Албанаца који се нашао у близини куће те кобне ноћи рекао је само „да је било страшно, чули су се крици запомагања и кукњава и урликање убица, а онда је кућа изгорела“.

детаљније Блог Игора Ђурића

Две деценије од отмица у Великој Хочи

ОРАХОВАЧКА ЖУПА - ОБЛИВЕНА КРВЉУ СРБА

19.јул 2017. Извор:Срна

Прије двадесет година албански терористи су у селима Ретимље, Оптеруша, Братотин, Зочиште и урбаном дијелу Ораховца починили највећи злочин над српским становништвом на Косову и Метохији, када су киднаповали и убили 35 Срба.
Породице страдалника и данас кажу да је Ораховачка жупа обливена српском крвљу.
Међу убијенима је 14 Костића и двоје Николића, као и четири члана породице у коју се удала Олгица Божанић, која говори о тим данима ужаса.
Tе ноћи 18. јула 1998. године, послије тродневних борби са припадницима српске војске и полиције, албански терористи су након поноћи упали у Ретимље. Убили су Анђелка Костића, а све остале - жене, дјецу и старе, скупили у центру села.
Међу њима су били и Костићи, породица за коју кажу да је највише страдала од свих српских породица на Косову и Метохији.
"Натерали су двоје-троје млађих Срба да Анђелково тело увију у ћебе и уз дуге цеви уперене у потиљак ископају јаму и у њој га сахране. Остале су сакупили у центру села.
Мајке, супруге, сестре и кћерке опростиле су се од својих најмилијих које су албански терористи као стоку натоварили у камион и одвезли у непознатом правцу, а жене и дјецу под пратњом и уз иживљавања и силовања спровели до манастира у Зочишту", присјећа се Олгица.
детаљније srna.rs

Велика Хоча: Две деценије од страдања у Ораховачкој жупи

19.јул 2018. радиоким


Парастосом испред споменика убијеним и киднапованим Србима у Великој Хочи је обележено двадесет година од њиховог киднаповања и убистава широм општине Ораховац.
Парастос је служио игуман манастира Зочиште отац Стефан уз саслужење локалног пароха оца Миленка, а присуствовало му је стотинак Срба који су носили фотографије убијених.
"Ми би хтели да се убрза расветљавање судбине несталих јер је то у интересу свих. Тражим да се расветли судбила 1564 особе, ту спадају Срби, Албанци и сви остали. Нама ће бити драго да се расветли судбина свих, не само Срба, већ свих оних који су нестали. Нека се расветли, нека се сазна, нека се посмртни остаци врате породицама", рекао је Трифуновић.
Присутнима се прва обратила Олгица Костић којој је киднаповано 17 чланова фамилије, међу којима су била и њена два рођена брата Теодор и Лазар.
"И након 20 година од када су насилно отргнути синови из мајчиног загрљаја, ми не знамо праву истину о њиховим судбинама, осим оне да је већина киднапованих из ’Ораховачке групе 1998.’, тако смо их назвали, односно њих 36 пронађено у масовним горбницама Малишево и Волујак 2005".
детаљније radiokim.net

Обележене две деценије од страдања Срба у Ораховцу

18.јул 2018. Танјуг

Две деценије од масовног страдања Срба у општини Ораховац на Косову и Метохији обележено је данас комеморативним скупом у селу Велика Хоча.

Обележене две деценије од страдања Срба у Ораховцу

18.јул 2017. Извор:РТС


У Великој Хочи и у Београду обележена је годишњица страдања Срба и Рома, који су у јулу 1998. године отети у општини Ораховац. Многи од њих још се воде као нестали. Починиоци нису кажњени.
Пре две деценије од ОВК-а су, за три месеца, страдале 84 особе. Двадесет година касније породице и даље желе да сазнају где су њихови ближњи и где је правда за њих
"Син ми је погинуо 1998. године, напад први када је био на Ораховац, бранећи свој народ, своју породицу", каже Веска Мајимаревић.
"Ми смо на гробљу Орловача сахранили 2006. године, јер нам није било омогућено у нашим селима, 11 Костића и два Николића из села Ретимље и из Оптеруше свих осморо – четири Божанића, Банзића и Бурзића два брата", наводи Олгица Божанић.
"Желимо да верујемо да ће Специјални суд за злочине на КиМ донети макар некоме правду, ми то желимо, колико је то реално да буде то је друго питање. Што више време буде пролазило то не да ће сећања на ове мрачне догађаје бледети, бледеће докази, бледеће воља неких других људи који би за то били надлежни да се тиме баве", поручио је Никола Селаковић, генерални секретар у Председништву Србије.
детаљније rts.rs

ОДРЖАН ПАРАСТОС СТРАДАЛИМ СРБИМА У ОРАХОВАЧКОЈ ОПШТИНИ

18.јул 2017. Извор:РТК2


Парастосом у Великој Хочи обележено је 20 година од киднаповања и убиства Срба у ораховачкој општини. Венце су положили чланови породица, чланови Удружења киднапованих и несталих, као и представници Канцеларије Владе Србије за КиМ.
"Најновије је да имамо пет тела која су откривена у близини Ђаковице. Три месеца је прошло од када смо доставили узорке посмртних остатака на анализу, још увек немамо одговор. И даље се то када су у питању српске жртве одуговлачи, прецесуира на неке друге начине", рекао је Милорад Трифунвић, Координатор Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ.
"И након 20 година од када су насилно отрги синове из мајчиних загрљаја, до данас ми не знамо праву истину о њиховим судбинама. Осим оне истине да је већина из ораховачке групе 1998. године, односно њих 36-оро пронађено у масовним гробницама Малишево и Волујак 2005. године", казала је Олгица Божанић.
детаљније rtklive.com

Двадесет година од киднаповања радника копа „Белаћевац“: Њихова судбина и даље непозната

21.јун 2018. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


На данашњи дан 1998. године, на путу до свог радног места, киднапована су деветорица радника копа „Белаћевац“ термоелектране Обилић – Душан, Пера и Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић. Удружења која се баве питањем несталих истичу да се ради о првој масовној отмици Срба на Косову. Истрага је вођена, потом прекинута, а судбина ових радника је и даље непозната. Дан њиховог киднаповања обележен је у Београду, али и у Косовској Митровици трибином „Двадесет година борбе и трагања за истином и правдом“.
Трибину је организовало Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији. Претходило јој је полагање венца на споменик „Истина“, настрадалима из косовско-митровичког округа од 1998. године.детаљније kossev.info

За злочине над Србима нико није одговaрao

16.мај 2018. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Ученици предвођени проф. Зораном Матићевић, су са пуном пажњом и сузама у очима пратили „час историје“ о киднапованим и несталим лицима на Косову и Метохији, које је са сардницама одржала председница Удружења, Верица Томановић

Матуранти Треће београдске гимназије и Гимназије „Патријарх Павле“ у Београду предвођени професорицом социологије Зораном Матићевић посетили су, у два наврата, Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији са седиштем у Београду, које предводи Верица Томановић, супруга киднапованог лекара из Приштине др Андрије Томановића. Овом приликом Верица Томановић је са сарадницама и чланицама Удружења Олгицом Божанић, секретаром Удружења, и Драганом Мајсторовић мајком киднапованог Ивана Мајсторовића одржала „час историје“ на коме је матурантима београдских гимназија предочила истину о страдањима Срба и неалбанаца од стране албанских екстремиста и терориста, на Косову и Метохији 1998-1999… Матуранти одељења IV/5, IV/6, IV/7 и IV/8 Треће београдске гимназије и Гимназије „Патријарх Павле“ су пратили овa предавањa, у трајању од по сат и по, са великом пажњом и сузама у очима.

Злочинце поистовећују са жртвама

Показујући на слике отетих и несталих лица које су постављене на зидовима собе у којој је седиште Удружења, Верица Томановић је рекла:
-Сви ови љиди које видите овде на сликама су чекали слободу а ми не можемо да добијемо ни њихове земне остатке. На Космету ништа не функционише, присутан је „принцип-некажњавања“. Злочинци се поистовећују са жртвама и релативизује се одговорност, да наводно, нико није одговaрao за толика страдања на Косову и Метохији. Не можемо прећи преко невиних жртава. Не можемо прећи преко 17. марта 2004. године који означава погром српског цивилног стновништва на Косовоу и Метохији којом приликом су претходила бројна убиства, отмице и уништавања имовине у присуству међунароних снага. Тада је око 4000 Срба променило место боравка а попаљено је, срушено и уништено око 30 манастира и цркава: Био је то масовни прогон Срба, најмасовнији од 1999. године. Нама је стало да се дође до истине и правде, и да се у медијима о овоме више говори. Неидентификовано је још 572 лица.
Драгана Мајсторовић, мајка киднапованог Ивана Мајсторовића који је у момнету када је отет имао само 17 година испричала је гимназијалцима о свом страдању, додајући да се за овај час психички припремала недељу дана.
– Мајкл Џексон је говорио – Останите. И Слободан Милошевић је говорио: Останите. А мени је отац који је радио у војсци рекао да је војвода Мишић када је комадовао у рату рекао: „Народ напред а војска позади“. А ми смо остављени, а војска је отишла. Ми смо остали, а хорде разуларених људи улазиле су у куће, тукли, убијали, и свако од нас само је чекао када ће се то исто и њему десити. И нама се десило 13. јула 1999. године…
Наше удружење је пет влада прошло и трагало за својима, али смо на крају схватили да смо колатерална штета. Са Косова и Метохије је избегло и страдало 250 000 људи. Ја се будим и лежем са овим проблемом. Имам још једног сина и троје унучади: Ивана, Ивану и Ирену. Али ја моју личну борбу видим и кроз поезију. Написала сам песму „Парцела бр 1“ и још неке песме, рекла је Драгана Мајсторовић и додала да она не може да им прочита ове песме јер то нису песме већ тужбалице. Песму је прочитала Верица Томановић.

„Убицо све сам ти опростила“

Драгана Мајсторовић је поручила младима, који су овом приликом добили и неке од бројева часописа Удружења “Отета истина“, да не напуштају овај град и да буду одговорни. Такође је додала да је написала и песму „Убицо“ Рамушу Харадинају када је пуштен из затвора, и све му опростила. Она је на крају рекла да човек није ни свестан колико може да издржи.
Секретар Удружења породица киднапованих и несталих лица КиМ Олгица Божанић је, рекавши да не жели да преноси негативну енергију на младе, укратко саопшти своју личну и заједничку ратну судбину. Она је рекла да је у околним селима Ораховца Оптеруши, Ретимљу и другим страдало 14 чланова породице Костић међу којима и њена два рођена брата, а да је мајка Петра, неким чудом, пуштена из логора у коме су били заточени Срби и да и данас живи са том стравичном истином.
-Ви сте млади, а ово је тешка тема, али је добро да знате. И могу вам рећи да је од свега најтеже када вам саопште да од своје браће можете да сахраните само по две-три кости. А за те злочине нико ни после 20 година није приведен нити осуђен, рекла је Божанић.
Матурантима београдских гимназија је саопштено да је специјални известилац СЕ Дик Марти доказао да је било трговине органима, да су о томе писали италијанска новинарка Марлина Века у роману „Вучје срце“ и наш песник Веселин Џелетовић у поеми „Српско срце Јоханово“ као и да је УНМИК знао да је на КиМ постојало 144 логора у којима су мучени Срби и неалбанци, али да нико до данас није за то одговарао.

Аутор: С. Ђукић
детаљније jedinstvo.rs

Гостовање госпође Верице Томановић -телемастер Хепи-Тв

23.АПРИЛ 2018.

ТРИБИНА: ,,20 ГОДИНА ТРАГАЊА ЗА ИСТИНОМ И ПРАВДОМ“

23.04.2018. године Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Дана 23. априла навршава се 20 година од киднаповања Милице Радуновић из села Дашиновца код Дечана, прве евидентиране жртве отмица на Косову и Метохији пријављена у нашем Удружењу.
20 година трагамо за нашим члановима породица отетим на простору Косова и Метохије и то је повод нашег окупљања и давања пијетета свим жртвама албанског терора од стране припадника тзв. ОВК.
Хронологију почињених злочина карактеришу злочини против човечности, и кршење међународног хуманитарног права над невиним жртвама.
20 година безуспешно тражимо одговоре на наша питања од домаћих и међународних институција.
Наилазимо на многобројне препреке које успоравају читав процес надлежним тимовима на терену.
Годинама се истина прикрива од нас о постојању приватних затвора и логора на Косову и Метохији и Албанији где су одвођени и мучени Срби и остали. Још увек није почео са радом Специјални суд за злочине тзв. ОВК који би помогао да се открије истина о трговини људским органима објављеним у извештају Специјалног известиоца Савета Европе господина Дик Мартија.
Пуних 10 година је прошло од објављивања књиге бивше тужитељке Хашког Трибунала госпође Карле дел Понте ,,Лов, ја и ратни злочинци“ која је додатно нанела бол члановима породица а у међувремену, многи су родитељи преминули неостваривши жељу да пронађу своју децу.
Током 18 година од оснивања Удружења успоставили смо коректну сарадњу са представницима домаћих и међународних институција које се баве проблемом несталих лица на Косову и Метохији. Надамо се да ће се додатним заједничким активностима и напорима у наредном периоду постићи бољи резултати.

Учесници трибине су:
1. Председник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији - госпођа Верица Томановић,
2. Члан породице Радуновић Милице, госпођа Лидија (Радуновић ) Миленковић
3. представник Комисије за нестала лица госпођа Љиљана Крстић-шеф стручне службе
4. Координација Српских удружења породица несталих и убијених лица на подручју бивше Југославије Председник Кооринације госпоин Душан Челић

18.година УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА КИДНАПОВАНИХ И НЕСТАЛИХ ЛИЦА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

14.Март 2018.


На данашњи дан пре 18 година уз свесрдну помоћ МКЦК ,наше породице притиснуте очајем и у немогућности да саме разреше судбину својих најближих сродника одлучују да заједно ,заједничким снагама наставе борбу за ослобађање својих најмилијих. Та борба и данас траје иако су резултати поразни. И даље трагамо за 572 лица са нашег списка а 370 земних остатака је предато породицама уз помоћ ДНК анализе.

На конференциjи за медиjе одржаноj поводом годишњице говорили су :

• Председник Удружења госпођа Верица Томановић

• Председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше ЈугославијеГосподин Душан Челић

• Председник Комисије за нестала лица Владе Републике СрбијеГосподин Вељко Одаловић

• Канцеларија за Косово и МетохијуГосподин Јован Војновић

• Заменик тужиоца за ратне злочинеГосподин Душан Кнежевић

• Шефица Регионалне делегације МКЦК у БеоградуГоспођица Јелена Стијачић
Example of Bootstrap 3 Carousel

Векови - др Душко Челић

28.јан.2018. Извор: телевизија "Храм"

Гостовање у студију телевизије "Храм" - др Душко Челић, доцент на Правном факултету Универзитета у Приштини, измештеном у Косовској Митровици

Агонија дуга 18 година

27.НОВ. 2017. Извор: Вести

- Наступили су ми они сати, најтежи у животу, када нисам знала где је и зашто се не јавља. А знала сам да је у граду много непознатих људи и да није било безбедно. О његовом нестанку сам одмах обавестила полицију Кфора, Међународни комитет Црвеног крста, Југословенски Црвени крст, Канцеларију Уједињених нација у Београду, генерала Мајкла Џексона, који је на скупу у Косову Пољу заустављао српски народ да се не исељава и тврдио да ће га Кфор штитити. Обавестила сам и Бернара Кушнера, Серђа де Мела, Хуана Ортуња, Јиржија Динзбира и све остале администраторе Унмика, а касније Еулекса. О његовом нестанку сам дала сведочење у америчком Конгресу, августа 2003. Писали само Кофију Анану, Садако Огати, Питеру Колбију, имала сам сусрет са госпођом Карлом дел Понте у Министарству спољних послова СРЈ у Београду и предала јој документацију о мом супругу. Сви су обећали да ће се лично заложити да га пронађу, али до данас одговора нема.
детаљније vesti-online.com

ТРИБИНА “ИМАМО ПРАВО НА ИСТИНУ И ПРАВДУ”

13.нов.2017. Извор: РТВ Краљево

У организацији партнерских удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ и удружења косметских страдалника, данас је у Краљеву одржана трибина под називом „ИМАМО ПРАВО НА ИСТИНУ И ПРАВДУ“. Циљ трибине било је информисање јавности о трагедији породица које скоро две деценије трагају за истином и правдом о судбинама киднапованих и насилно одведених чланова породица.
детаљније rtvkraljevo.com

ТРИБИНА: ,,Имамо право на истину и правду“

13.11.2017. године у Мултимедијалном центру ,,МР КВАРТ“, улица Цара Лазара број 34 у Краљеву од 12:00 – 14:00 сати Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Обавештавамо вас да ће се одржати Трибина под називом : ,,Имамо право на истину и правду“ у организацији партнерских Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и Удружења Косметских страдалника дана 13. новембра 2017. године у Мултимедијалном центру ,,МР КВАРТ“, улица Цара Лазара број 34 у Краљеву од 12:00 – 14:00 сати . Циљ одржавања Трибине је информисање јавности о трагедији наших породица које скоро две деценије трагају за истином и правдом о судбинама киднапованих и насилно одведених чланова породица.

Учесници трибине су:
1. Председник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији - госпођа Верица Томановић,
2. Комисија за нестала лица Владе Републике Србије, Председник Комисије - господин Вељко Одаловић
3. Заменик тужиоца тужилаштва за ратне злочине Републике Србије - господин Миољуб Виторовић,
4. Председник Удружења Косметских страдалника -госпођа Наташа Шћепановић
5. Координатор канцеларије у Краљеву -госпођа Бранкица Антић
Промоцији ће присуствовати чланови породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и представници других институција и организација које се баве проблемом процеса расветљавања судбина несталих лица.
Председник Удружења
Верица Томановић

позивница

ОВК јој је убила два брата и 13 чланова фамилије: "Питала сам се које кости да пољубим"

03.нов.2017. Извор: Прва

Олгица Божанић, рођена Костић део је једне од најтрагичнијих породица на Косову. ОВК је отео или убио 15 Костића, укључујући њена два брата Лазара и Тодора.
Трагедија породице Костић почела је отмицом Југослава Костића на радном месту 11. јула 1998. године. Олгица је радила у апотеци, била на радном месту. Тражила је од колегиница Албанки помоћ, неку информацију да сазнају где се он налази јел је тада ОВК већ била јака и правила је ровове и у селима и око Ораховца.
Атмосфера је била напета и сваки дан се чекало да се догоди нешто страшно.
Њен млађи брат Лазар отишао је у Ораховац да пријави нестанак рођака и онда је продужио за Призрен, да и тамо ургира. Успут је успео да евакуише своју жену и дете, тада једанаестомесечну Анђелу. Свратио је и до Олгициног стана, и тада га је последњи пут загрлила.
детаљније prva.rs

Страшна исповест жене којој су на КиМ убили мужа и сина: "Убијте мене, дете ми оставите!"

27.окт.2017. Извор: Прва

Косовска трагедија свела се на причу о територији, на унутрашње дијалоге и спољне притиске, а заборављени су људи који тамо живе, који су са Косова прогнани, али и они који су отети и нестали.
Село Оптеруша, општина Ораховац, Косово лето 1998. Србима је речено да остану код својих кућа. Речено им је да ће бити заштићени. Веровали су. Око 10. јула, мештани Оптеруше приметили су да се у селу нешто дешава. Приметили су свеже ископане ровове и наоружане људе у униформама УЧК. Нико од Срба који су веровали у идеју да ће бити заштићени није слутио у какву ће се трагедију све претворити.
детаљније prva.rs

Ив Декор разговарао са породицама несталих и страдалих Срба у сукобима на простору бивше Југославије

20.окт. 2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Генерални директор Међународног комитета Црвеног крста, господин Ив Декор разговарао је са породицама несталих и страдалих Срба у сукобима на простору бивше Југославије

Након што је саслушао потресна казивања најближих сродника Срба страдалих током оружаних сукоба деведесетих година у региону, Господин Ив Декор је обећао да ће, уз помоћ сарадника у Београду, настојати да помогне да њихова патња буде мања.
Током посете региону, генерални директор Међународног комитета Ив Декор је боравио у Београду. Господин Декор, први високи званичник ове организације који је после готово две деценије био у званичној посети Србији, осим што се састао са представницима српских власти, разговарао је и са породицама несталих и пострадалих Срба у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији. Ив Декор је изразио жељу да се, током боравка у Београду, сретне и разговара са представницима свих српских удружења пордица несталих у региону. Регионална Делегација МКЦК у Београду, организовала је и уприличила састанак на којем је господин Декор са члановима породица несталих и убијених Срба током сукоба у некадашњој Југославији, разговарао о проблемима са којима се сусрећу у процесу сазнавања истине о несталима. Како би МКЦК, он лично и његови сарадници могли помоћи да се дводеценијска агонија оних који су без својих најрођенијих остали, што пре оконча.
Поздрављајући своје саговорнике, господин Ив Декор је нагласио да МКЦК, као и ИЦМП, жели и настоји да добије одговоре који би допринели да на листама несталих буде што мање имена: – Драго ми је што имамо прилику и могућност да разговарамо јер, једино се тако долази до договора. Зато треба и даље да сарађујемо, тежећи заједничком циљу – смањењу броја несталих у региону – нагласио је Декор.
Генерални директор МКЦК Ив Декор је, након што је са пажњом и нескривеним саосећањем за, како је рекао, видљиву и дирљиву патњу свих који су говорили, рекао да је свестан да му много више времена од овог проведеног са породицама несталих, треба да би схватио колико је питање несталих, заправо велики проблем: – Моје колеге нам преносе ваш проблем и видим да се неке ствари не решавају, о чему сведочи и ваша патња. Свестан сам због тога и забринут. Зато ћемо разговарати са властима бивших југословенских република и покушати да помогнемо да се убрза процес сазнавања истине о несталима. – рекао је између осталог господин Ив Декор.


„Имамо право на истину и правду

06.окт.2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

ИСТРАЈНИ И ОДЛУЧНИ ДА САЗНАЈУ ИСТИНУ О СВОЈИМ НАЈРОЂЕНИЈИМА

У оквиру заједничког пројекта Удружења породица киднапованих и несталих на Космету и Удружења породица косметсих страдалника који је подржао Међународни комитет Црвеног крста, у Грачаници је одржана трибина „Имамо право на истину и правду“. На овој, као и трибинама одржаним у градовима централне Србије са највећим бројем Срба прогнаних са Косова и Метохије, као и у српским срединама на Космету, још једном је изражено незадовољство чињеницом да чланови породица више од 570 киднапованих Срба и неалбанаца пре, за време и након оружаних сукоба на Косову и Метохији, и даље не знају шта се догодило са њиховим најмилијима.
Непроцесуирање ратних злочина извршених пре свега над недужним српским цивилима, игнорантан и непрофесионални однос међународног и косовског правосуђа у односу на српске жртве и готово дводеценијска заштита свих оних који су наредили или извршавали те злочине, чак и трговину органима, били су незаобилазна тема и ове трибине.
А ова и све друге трибине, округли столови или конференције за новинаре које удружења породица пострадалих косметских Срба одржавају, имају увек исти циљ: Подсетити светске моћнике, међународну и домаћу јавност да се злодела и злочини над више од 3.500 косметских Срба и неалбанаца и даље заташкавају, како би албански злочинци остали некажњени. Да изврше притисак на све њих, како би променили однос према српским жртвама које су за њих, што је недопустиво и срамно, биле и остале жртве другог реда.
Основно људско право - право на истину да знају шта се са њиховим најрођенијима догодило и ко је крив што стотине очева, мајки, деце, браће и сестара већ деветнаест година није са својим породицама, непрекидно се крши од 1998.године до данас!
- Наша питања остају без одговора -

Председница Удружења породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији, Верица Томановић која безуспешно трага за истином о киднаповању њеног супруга Андрије и стотинама оних који су доживели трагичну судбину сличну његовој, отворила је Трибину у Грачаници.
Обраћајући се пристним члановима породица киднапованих, несталих и убијених Срба на Косову и Метохији, као и представницима Српске православне цркве, институција, владиних и невладиних организација и новинарима, Верица Томановић је нагласила да су починиоци злочина над Србима у великом броју случајева познати, али да нико од њих није процесуиран, па ни праведно осуђен.
«Насилне отмице, прогони, монструозни злочини, на време су пријављивани међународним и домаћим институцијама и организацијама. Али, на жалост , није се правовремено реаговало –иако је то била њихова дужност и обавеза, нису извршене претраге, рације и ослобађања заточених цивила иако су знали локације логора у којима се они налазе.
Веома често постављамо питање да ли смо ми непостојећи људи и да ли смо икада имали прошли живот? Зашто немамо права на нормалну комуникацију, на гаранције важећих закона и обавезујућих конбенција и резолуција? Због чега се одуговлачи са доношењем републичког закона о несталим лицима, какви су поодавно донети и спроводе се свуда у региону - упитала је Верица Томановић, и додала да су први захтеви ресорним министарствима предати још пре осамнаест година».
И овога пута, уз породице и са члановима породица Срба страдалих на Косову и Метохији, био је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, са сарадницима. Одаловић је подсетио да је почињено много злочина за које до сада нико није одговарао. И то не само када су појединачни злочини у питању, већ и они масовни, као што су масакр жетелаца у Старом Грацком код Липљана, убијање деце у Гораждевцу, гранатирање аутобуса «Ниш - експреса» са Србима који су кренули на Задушнице у Ливадицама код Подујева, убиство породице Столић у Обилићу...

- За злочине над Србима нико није одговарао - «Ни педесет хиљада мировњака, који је требало да буду гарант мира и безбедности, једнаке заштите свих на Косову и Метохији без обзира на њихову националну и верску припадност, свих оних права која су заговарали када је доношена Резолуцију 1244, нису спречили злочине који су се десили и у време њиховог мандата. И још, ни до данас, за те злочине нико није одговарао. Ни они који су били налогодавци, ни дирктни извршиоци, али ни они који су злочине морали да спрече, а не да их прикривају.
Данас гледамо у тај Специјални суд за ратне злочине, надајући се да ће они, радећи професионално, одговорно и непристрасно, најзад ставити тачку на нашу агонију која траје пуних осамнаест година. Да ће злочини бити процесуирани и злочинци праведно кажњени», казао је Вељко Одаловић. Додао је и да се многи, који су извесно одговорни за злочине, налазе у бројним структурама, да ли безбедносним или цивилним, тих такозваних косовских институција, али и да ратни злочин не застарева.
Иначе, трибина у Грачаници је отпочела приказивањем филма познатог косметског књижевника Ранка Ђиновића, чији је брат киднапован.
Филм под називом »Универзум бола» приказује документарни материјал и снимке марша мира одржаног 1998.године након киднаповања стотину житеља Ораховца и околних села...У њему су забележена и сведочења чланова породица те године киднапованих, присилно одведених и убијених Срба. Филм је сведочанство о разрушеним и уништеним православним гробљима, са потресним сликама о порушеним надгробним споменицима у Ђаковици, Ретимљу, Оперуши... Ту је и Волујачка јама у којој су пронађени остаци убијених Срба из Ораховачке жупе.
На трибини је говорила и координаторка Удружења породица киднапованих и несталих са седиштем у Грачаници, Силвана Маринковић која је, као и њени претходници нагласила да, пре свега од представника власти у Београду очекује да се заједнички, озбиљно позабаве питањима несталих. Јер сматра она, само одговорним односом према овом важном, а за породице страдалих и болном питању, са садашње мртве тачке може се убрзати процес разоткривања судбина несталих на Косову и Метохији.
- Црна листа са именима пострадалих Срба, за многе и даље невидљива - Председница Удружења косметских страдалника Наташа Шћепановић, чији су родитењи киднаповани у Истоку, присутнима се обратила следећим речима: «Година 1998, била је велика увертира зла. Људи су отимани и убијани на најужасније начине које је могуће замислити. Био је то сумрак сваке идеје о добру, о обичном људском добру. Гасили су се животи, гасили снови пред нашим очима у славу терора и злочина. Тек када се успостави дуги низ догађаја који ће касније уследити, када се забележи и наниже овај црни ђердан имена која су прочитана и оних која нису прочитана, имена страдалих на најстрашније начине, тек се онда стиче потпуни утисак о величини ужаса, о количини несреће, која ће нас убрзо потом задесити.
Овај црни низ набрајања почињемо од јануара 1998.године. Али, на несрећу, то нити је почетак, нити је крај зла које траје до данашњих дана.
Организовани злочиначки терор, у свом најогољенијем облику, био је наша свакодневица. Показало се да ништа није било случајно, већ много унапред планирано и припремано етничко чишћење и, на крви и згариштима српских светиња и домова, стварање некакве нове државе.
На Косову и Метохији, жртве су били Срби, Роми, Горанци, Турци... али и Албанци који су покушавали да се руководе здравим разумом. Они који нису могли ни хтели да учествују у злочинима над мањинским живљем, сматрани су нелојални своме народу, па су и неки од њих, од својих сународника страдали.
Терористичка организација ОВК постаје истурени одред НАТО организације, те највеће и најстрашније убилачке машинерије која је икада постојала. Списак са више од 3.500 пострадалих Срба и неалбанаца, почиње интензивно да се пише 1998. године, а убрзано допуњава и наставља током бомбардовања 1999. Истовремено се догађају организоване масовне и појединачне присилне отмице, киднаповања и убиства немоћних и незаштићених Срба, нарочито након потписивања тзв. Мировног споразума у Куманову.
Документарни филм «Универзум бола» аутора Ранка Ђиновића, дотакао је наше душе и срца и оживео наше незацељене ране. Али, овај филм мора вију видети милиони људи – они који и даље не знају косу, заправо, праве жртве на Косову и Метохији. Садржај филма мора допрети до свих људи овога света, који треба да чују и сазнају чињенице о страдању нашег народа на овим просторима. И да се, коначно, придруже борби против сваког облика зла и терора, борби за истину и правду и за српске жртве», истакла је Наташа Шћепановић.
До краја године, трибина под истим називом, биће одржана и у Краљеву – граду са процентуално највећим бројем српских прогнаника са Косова и Метохије, у односу на домицилно становништво.
Г. Ђикановић

"Универзум бола"-Ранко Ђиновић

27.сеп. 2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Документарни филм аутора Ранка Ђиновића.
Филм приказује аутентичне догађаје на Косову и Метохији о покушајима, препрекама и болу породица да пронађу своје насилно отете блиске сроднике од стране ОВК и њихових сународника у периоду од 1998. године до данас.

"Универзум бола"

27.сеп. 2017. Извор:РТС


Филм је хронолошки приказ трагичних догађаја на КиМ и страдања Срба, а према речима аутора Ранка Ђиновића, намењен је међународној заједници и онима који ће се препознати у почињеним злочинима над Србима.
Ђиновић каже да га треба приказати онима који подржавају улазак Косова у Унеско, како би видели однос Албанаца према српским светињама у покрајини.
"Нико није одговарао за злочине над Србима", каже Одаловић и наводи да су нам починиоци били доступни, да их је бивша власт пустила из затвора, а да су данас починиоци "перјанице квази државе".
Одаловић је изразио уверење да ће починиоци одговарати за тешке и монструозне злочине пред косовским Специјалним судом.
Документарни филм "Универзум бола" завршава зе поруком "потрага никад неће престати", као и податком да је до сада идентификовано и предато 367 тела страдалих Срба на КиМ, а да се трага за још 547 несталих.
детаљније rts.rs

Документарац "Универзум бола" у трагању за несталима на KиM

29.сеп. 2017. Извор:ТАНЈУГ


Докуменатарни филм “Универзум бола” о страдању Срба на KиM од 1998. године до сада, представљен jе данас у Београду, а породице несталих и киднапованих на KиM кажу да не одустаjу од “трновитог пута” борбе и трагања за истином о несталима.
филм jе хронолошки приказ трагичних догадаjа на KиM и страдања Срба, а према речима аутора Ранка Ђиновића, намењен jе међународноj заjедници и онима коjи ће се препознати у почињеним злочинима над Србима.
детаљније tanjug.rs

Презентација документарног филма ,,Универзум бола“

27.09.2017. године у 13 сати у Медија центру - Теразије број 3/I, у Београду Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Дана 27.09.2017. године у 13 сати у Медија центру - Теразије број 3/I, у Београду одржаће се промоција документарног филма ,,Универзум бола“ у организацији Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.
Филм приказује аутентичне догађаје на Косову и Метохији о покушајима, препрекама и болу породица да пронађу своје насилно отете блиске сроднике од стране ОВК и њихових сународника у периоду од 1998. године до данас.


Учесници:
1. Председник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији - госпођа Верица Томановић,
2. Комисија за нестала лица Владе Републике Србије, Председник Комисије - господин Вељко Одаловић
3. Директор Радио Београда - господин Миливоје Михајловић,
4. Аутор филма - господин Ранко Ђиновић
Промоцији ће присуствовати чланови породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и представници других институција и организација које се баве проблемом процеса расветљавања судбина несталих лица.
Председник Удружења
Верица Томановић

позивница

Обележена годишњица киднаповања Срба у Ораховцу

18.јул 2017. Извор:РТС


У Великој Хочи и Београду обележено је страдање Срба и Рома, који су у јулу 1998. године отети у Општини Ораховац. Многи од њих и данас се воде као нестали.
Киднаповање у општини Ораховац је прво групно одвођење Срба током сукоба на Косову и Метохији 98 и 99 године. Из села Ретимље у једном дану отето је 14 мушкараца породице Костић. Отмице и егзекуције припадника Ослободилачке војске Косова према Србима настављене су годинама касније. Породице несталих истичу да егзекутори још нису откривени.
"Верујемо да ће Специјално тужилаштво поднети прве отужнице. Да ће препознати оне које ми знамо. Ми се са њима помирити нећемо. Сваке године и овде и на свим местима местима страдања Срба, говорићемо о злочинима", каже Вељко Одаловић, председник Комисије за расветљавање судбине несталих.
детаљније rts.rs


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - МЕДИЈИМА

18.ЈУЛ 2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Поштовани,
Овом приликом вас подсећамо на трагичне догађаје који су настали у периоду од 11. до 22.јула 1998. године на подручју општине Ораховац на Косову и Метохији оружаним нападом припадника ОВК и њихових сународника. У том периоду киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба и Рома претежно цивила а током напада убијено седам лица. Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша, Зочиште и одведено у логоре ОВК 22. јула 1998. акцијом делегације МКЦК у Приштини ослобођена је група од 35 цивила заробљена у Манастиру св. Врачи у Зочишту. У тој групи биле су жене и два болесна мушкарца из села Ретимље и Оптерушa, монаси из манастира и старије особе из Зочишта. Један број заробљених ослобођени су вољом команданата ОВК.
Захваљујући ослобођеним заробљеницима имамо сведоке од којих смо прикупили податке који описују трагичне догађаје.
Ораховачка општина има жртве и за време НАТО агресије страдају Срби бранећи своја насеља и државу.
Након потписивања Резолуције СБУН 1244 од 10. јуна 1999. године доласком КФОР-а и УНМИК-а на Косову и Метохији настављају се киднаповања и убиства невиних цивила српске и ромске националности.
Списак жртава се увећава из дана у дан.
Нажалост, данас нису са нама многи родитељи очевици догађаја који су умрли од бола и туге за својом децом и други блиски сродници.
Борили смо се заједно за ослобађање живих, заробљених и задржаних у логорима ОВК. О детаљима догађаја говорили смо свим надлежним институцијама које су прикупљале податке о киднапованим, несталим и убијеним лицима.
Нада да се пронађу живи нестаје проналаском масовних гробница Малишево и Волујак 2005. године. ДНК анализом идентификовано је тридесет и шест особа који су киднаповани у јулу 1998.године. Један број посмртних остатака киднапованих лица из периода 1999.-2000. прнађен је у појединачним гробницама и сахрањен у местима по жељи породица.
Породице скрхане болом и тугом за губитком својих најближих настављају да живе у расејању очекујући од правосудних органа хапшење починиоца злочина и повратак у своја родна места.
Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и ове године у знак сећања на дан масовног киднаповања 18. јула у 09:00 сати одржаће парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи.
Након парастоса са породицама 25 сахрањених на парцели број 1 на гробљу Орловача положиће цвеће поред спомен плоче ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“ свим жртвама.
Истог дана18. јула 2017.године у 11 сати одржаће се парастос у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи поред споменика свим страдалим Србима на подручју општине Ораховац у периоду од 1998.-1999. и 2000.године.
Након парастоса од 12 сати у сали Дома културе у Великој Хочи одржаће се програм посвећен страдалим на подручју општине Ораховац.
Потврђен је долазак представника Владиних институција Републике Србије који раде на процесу решавања судбина киднапованих несталих и убијених лица и остваривању права преживелих чланова породица.
Очекујемо и ове године присуство медија које ће дати допринос у приказивању истине страдања Српског народа на Косову и Метохији.

саопшетње преузмите

Поводом 19 година од отмице Срба у Ораховцу

18.јул 2017. Извор:РТВ


Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и ове године 18. јула, у сећање на масовна киднаповања Срба пре 19 година, организује парастос у Београду, на Орловачи, и у Великој Хочи, подсетила је за Слово љубве секретар Удружења, гђа Олгица Божанић, која је и сама остала без више чланова породице о којима до данас не зна истину шта им се догодило. Чланови породица киднапованих и убијених житеља Ретимља, Оптеруше и Ораховца сећају се својих најрођенијих, страдалих у периоду 1998. и 1999. године када је страдало 84 српских цивила током организованих отмица, сурових мучења и убиства српских породица од стране злочиначке такозване ОВК.
детаљније slovoljubve.com

Приштина: Специјални суд очекује оптужнице

05.јул 2017. Извор:РТВ

Специјални суд за ратне злочине Ослободилачке војске Косова, од данас почиње да ради и спреман је за подизање првих оптужница. Председник скупштинског одбора за Косово И Метохију Милован Дрецун очекује да се под оптужницама нађу највиши команданти ОВК. Из Фонда за хуманитарно право у Приштини кажу да ће се прве оптужнице чекати до септембра.
Имајући у виду да ће Суд функционисати на основу извештаја Дика Мартија чија је окосница организована Древничка криминална група у којој су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Џавит Хаљити, Сулејам Салими, Чеку И други, онда би требало очекивати да се управо те личности нађу на првим оптужницама, каже Дрецун и додаје да очекује да то на почетку буде једна велика оптужница на којој ће се наћи и други команданти из ОВК попут клана Харадинај.
С обзиром на то да је реч о тренутно највишим политичким лидерима на Косову, тамошња јавност негодује на почетак рада Суда сматрајући да ће бити једностран.
детаљније rtv.rs

Парастос у цркви Светог Марка у Београду

28јун2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Поводом великог српског празника Видовдана 28. јуна 2017. године Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији присуствобала је у цркви Светог Марка у Београду литургији и парастосу посвећеном свим жртвама на Косову и Метохији од 1998 године до данас. Након парастоса положени су венци на спомен плочу у Ташмајданском парку свим жртвама од 1991- 2000 године.

,,Имамо право на истину и правду“

22.јун 2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Трибина : ,,Имамо право на истину и правду“ у организацији партнерских Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и Удружења Косметских страдалника одржана је у конференцијској сали Канцеларије за Косово и Метохију у Косовској Митровици. Делегације оба удружења и породица жртава положили су венце на споменик ,,ИСТИНА“ свим трагично настрадалим из Косовско Митровачког округа у периоду од 1998. 1999. 2000.... године.

И даље непозната судбина Срба отетих на Белаћевцу

22.јун 2017. Извор:Глас Америке

Чланови Удружења породица несталих и киднапованих Срба, локални И званичници Владе Србије положили су данас венце на „Споменик Истине” у северној Митровици И одали пошту страдалима и несталима пре, током и после сукоба на Косову. На данашњи дан пре 19 година киднаповано је девет радника површинског копа Белаћевац код Обилића, а до данас се о њима још увек ништа не зна.
“19 година ми понављамо исту причу, 19 година причамо у ветар, и ветар разноси речи па их неко чује, а нас не чује нико. Заправо чују нас, али нико не хаје за речи очајника. Износимо податке прецизне, немамо коме, пишемо захтеве, молимо, кумимо и ништа”, рекао је координатор Удружења породица киднапованих и несталих Срба на Косову Милорад Трифуновић.
детаљније glasamerike.net

Венци за нестале и киднаповане

22.јун 2017. Тв Мост

"Деветнаест година ми немамо никакво сазнање шта је са тим људима, туга и жалост", рекала је Деса Алексић сестра Драгана Вукмировића.
На трибини под називом" Отета истина"истакнуто је да злочини несмеју проћи некажњено и да се несмеју заборавити.
"Оно што се сада дешава је злочин над злочинима јер нечињење у проналажењу истине, давање одговора за све мајке, сестре, супруге, брата оца...то је злочин и бол који се дешава" рекао је помоћник директора канцеларије за киМ Љубомир Марић.
"Ми покушвамо да урадимо што више да ова проблематика не остане на локалним нивоима", рекао је Вељко Одаловић, председник Републичке комисије за нестала лица и обећао да ће како је рекао настојати да не понизе "ни вас ни нас".
Милорад Трифуновић , координатор Удружења породица киднапованих и убијених је истакао да је планирано да се сви који се баве питањем несталих и коднапованих састану и затраже одговор на питање шта је са онима којима се губи сваки траг .
22 . јуна 1998. године отети су радници Површинског копа белаћевац код Обилића. Ово је било прво масовно киднаповање Срба на КиМ.Данас , две деценије не зна се судбина ових недужних људи.
детаљније tvmost.info

Породице несталих на КиМ желе истину о својим ближњима

12.Мај 2017. Извор:City радио-Ниш

За 540 лица српске и неалбанске националности, несталих на Косову и Метохији још увек се трага, а током последњих 18 година пронађени су посмртни остаци 369 особа. Тим поводом, удружење породица киднапованих и несталих лица и Удружење косметских страдалника организовало је у Нишу трибину „Имамо право на истину и правду“.
детаљније radiocity.rs

„Имамо право на истину и правду“

12.МАЈ 2017. Извор: ТВ Зона Плус


Представници Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ захтевају да се отворе сви досијеи, да се обједини база података и да се породицама, после скоро две деценије трагања, каже истина. У Нишу је одржана трибина „Имамо право на истину и правду“, којој су присуствовали чланови породица киднапованих и несталих.
детаљније tvzonaplus.rs

ПОРОДИЦЕ УБИЈЕНИХ СРБА: Тражићемо правду док постојимо

28.Април 2017. Извор: Вечерње Новости

Свих 27 српских жртава са овог подручја пронађено је у масовној гробници "Волујак", која је откривена 2005, а идентификацијом посмртних остатака ДНК методом потврђено је да се ради о мештанима села у општини Ораховац. За то је одговорна група Рамуша Харадинаја - истиче Олгица, у име Удружења несталих и киднапованих Срба.
Милорад Трифуновић, координатор Удружења несталих и киднапованих Срба са КиМ, каже да је шокиран.
- Прибојавао сам се да ће одлука управо бити оваква. Шта очекивати од Француске, која нас је бомбардовала и међу првима признала једнострану независност Косова?! Како суд те земље може бити објективан, када се поново, нажалост, политика умешала у правосуђе.
детаљније novosti.rs


Реакција Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији поводом одлуке Апелационог суда у Колмару на захтев Републике Србије о изручењу Рамуша Харадинаја правосуђу Србије

27.АПРИЛ 2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Разочарење у правосудни систем код чланова породица киднапованих , несталих и убијених Срба и осталих је и данас додатно изазвало емоције које додатно наносе бол и патњу за својим сродницима. По ко зна који пут суочени смо са неправдом и неједнаким приступом према кривичном гоњењу починиоца и налогодаваоца злочина када су у питању српке жртве. Још једна у низу донешених непристрасних и исполитизованих одлука суда о злочинима ОВК-а на Косову и Метохији.
Данашња поражавајућа одлука суда у Колмару охрабрила је злочинце за етничко чишћење Срба на Косову и Метохији, јер су уместо кажњавања награђени за злочине у руководећим структурама власти у Приштини. Због некажњавања и не привођења пред лице правде киднапера, убица и њихових налогодаваца повратак није безбедан у своја родна места на Косову и Метохији више од двеста хиљада Срба и других етничких заједница скоро две деценије.
Немоћни смо да променимо одлуке суда али никада нећемо престати да тражимо истину о страдању и правду за наше жртве.
Залагаћемо се као и свих година да се настави истрага локација о потенцијалним масовним и појединачним гробницама на Косову и Метохији и Албанији где су скривани и уништавани докази злочина припадника ОВК-а.
Ниједан суд неће моћи да промени истину о злочинима ОВК-а која је доказана откривањем масовних и појединачних гробница са посмртним остацима српских жртава: Радоњичко језеро, Глођане, Крематоријум Клечка, Волујак, Малишево, Драгодан 1 и 2, Тусус, Дуље.....
Наставићемо сарадњу са свим домаћим и међународним институцијама и организацијама и настојаћемо да само истином истрајемо да сачувамо жртве од дискриминације и заборава.
Охрабриваћемо преживеле сведоке ужасног насиља да истрају и да не посустају у борби за истином и правдом за својим најмилијима који су невино страдали на Косову и Метохији.
реакција преузмите

Посета матураната београдских гимназија

АПРИЛ 2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

У договору са професорком социологије Зораном Матићевић Треће Београдске гимназије и гимназије ,,Патријарх Павле" - 19 априла 2017. године одржана су два часа историје на тему страдања српског народа на Косову и Метохији у периоду од јануара 1998.године до данас.
Матурантима је предочена истина о догађајима насилних отмица, киднаповања и убистава наших најближих чланова породица. Аутентичност података презентовали су најближи сродници киднапованих и убијених на потресан и емотиван начин који је код ученика изазвао јаке емоције. Председник Удружења Верица Томановић је у уводном излагању упознала присутне о генези развоја догађаја који су претходили трагичним страдањем Срба и осталих од стране припадника ОВК на Косову и Метохији.
Учесници сведочења о личним трагедијама су изразили задовољство што је по први пут омладина показала интересовање за нашу трагедију.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Поводом оштећења привремене конструкције са ликовима страдалих Срба и других грађана у НАТО агресији и у злочинима такозване ослободилачке војске Косова на Косову и Метохији, испред платоа Народне скупштине

04.АПРИЛ 2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Поводом оштећења привремене конструкције са ликовима страдалих Срба и других грађана у НАТО агресији и у злочинима такозване ослободилачке војске Косова на Косову и Метохији, испред платоа Народне скупштине, Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, најоштрије осуђује овај вандалски и нецивилизовани чин. И поред тога што ово удружење није иницијатор постављања поменуте привремене конструкције, већ је то учинило Удружење породица киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца на Косову и Метохији, као најстарије удружење које баштини сећање на жртве на Косову и Метохији, сматрамо се позваним да осудимо неприхватљиво понашање једног броја протестаната.
Не доводећи у питање демократско право грађана да изражавају политичке ставове о бројним друштвеним питањима, укључујући и ставове поводом протеклих избора за председника Републике Србије, као и да те ставове изражавају јавно и на протестима, Удружење истиче да нема разумевања и оправдања за насиље било које врсте, поготово не за насиље над обележјима и ликовима грађана и бораца страдалих у НАТО агресији на нашу земљу и у злочинима припадника терористичке организације – такозване ослободилачке војске Косова.
Изражавајући наду да се поменуто насиље неће понављати, Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, позива надлежне власти да жртвама у НАТО агресији и страдалима у злочинима терористичке ''ослободилачке војске Косова'', уместо привремене конструкције, сагради трајно меморијално обележје, примерено њиховом страдању и жртви.
саопштење преузмите

Гостовање госпође Верице Томановић у јутарњем програму Хепи-Тв

17.МАРТ 2017. Вечерње новости

И даље нема правде за киднапована и нестала лица на Косову и Метохији.

17.МАРТ 2017. Вечерње новости

17.година УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА КИДНАПОВАНИХ И НЕСТАЛИХ ЛИЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

14.Март 2017. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Удружење киднапованих и несталих на Kосову и Mетохиjи коjе се бори за права породица чиjи су чланови нестали, али и за ексхумациjу и идентификациjу несталих, обележило jе 17. година постоjања.

На конференциjи за медиjе одржаноj поводом годишњице говорили су :

• Председник Удружења госпођа Верица Томановић

• Помоћник министра задужен за борачка питања у Mинистарству за рад, запошљавање, борачка и социjална питањагосподин Mилан Поповић

• Члан Извршног одбора Удружења господин др Душан Челић

• Председник Удружења Косметски страдалници госпођа Наташа Шћепановић

Ових 500 људи је нестало пре 17 година: И дан-данас нико не зна шта је с њима

14.март 2017. Телеграф

Удружење киднапованих и несталих на Косову и Метохији које се бори за права породица чији су чланови нестали, али и за ексхумацију и идентификацију несталих, обележило је данас 17 година постојања.
Председница Удружења Верица Томановић представила је на конференцији рад Удружења рекавши да оно учествује на свим регионалним конференцијама које се баве проблемима несталих, киднпованих и убијених лица, да одржава контакте и са албанским породицама чији су чланови нестали. Удружење је основано управо зато што појединачни покушаји породица да сазнају шта је са њиховим најмилијима било, никада није уродило плодом.
детаљније telegraf.rs

Обележена 17. годишњица Удружења киднапованих и несталих

14.март 2017. БЛИЦ

Оно је основано управо зато што појединачни покушаји породица да сазнају шта је са њиховим најмилијима , никада није уродило плодом.
Како је рекла госпођа Томановић, такав селективан приступ показивао је незаинтересованост међународне заједнице за српске жртве. - То се посебно односи се на правосудне међународне органе који не поштују Резолуцију 1244 - каже она. Ни процес помирења се не може остварити, казала је, ако се "истина о жртвама гура у страну"
детаљније blic.rs

"НЕКАЖЊАВАЊЕ АЛБАНСКИХ ЗЛОЧИНАЦА - ПОРУКА СРБИМА ДА УЗМУ ПРАВДУ У СВОЈЕ РУКЕ?"

14.март 2017. СРНА

Породице киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији истичу да у мртвачници у Приштини још има 400 посмртних остатака неидентификованих особа, а да Еулекс није оправдао мандат јер нико није процесуиран или осуђен за бројне злочине над Србима на Косову и Метохији
Челић је рекао да истине и правде није било ни у Хашком трибуналу и да се, ако је нема ни у такозваном косовском правосудном систему, "а, нажалост, ни у српском систему", поставља питање како ће се остварити правда за српске жртве
"Да ли ван институција правосуђа? Да ли је то порука? Да ли треба сами да узмемо правду у своје руке, да сами будемо истражиоци, тужиоци и судије. Да ли је то порука и Брисела, и Берлина и Вашингтона или свих оних који су спонзори такозване независности Косова", упитао је Челић.
детаљније srna.rs

"О 540 несталих Срба нигде одговора"

14.март 2017. Извор:Мондо

"Највећи број отмица догодио се после 10. јуна 1999. године, наочиглед припадника Кфора. Цивили нису били заштићени од напада припадника ОВК а Еулекс није оправдао своју мисију јер нико није осуђен за злочине над Србима на Косову и Метохији", казала је Томановић на конференцији у београдском Медија центру поводом 17. годишњице оснивања Удружења.
"Српска удружења са Косова и Метохије поднела су 724 пријаве правосудним органима Србије, по којима су до данас албански злочинци правоснажни осуђени на 15 година затвора, од којих је један осуђен на 13 година. Да ли то значи да истину и правду можемо постићи само ван институција система", упитао је Челић.
Он је додао да је потребно очувати "културу сећања" на нестала лица са Косова и Метохије наводећи да ће и саме породице киднапованих осетити "неки вид сатисфакције" ако већина друштва у Србији схвати да није реч о појединачним већ о жртвама целог друштва.
детаљније mondo.rs

Саопштење медијима
Конференција: 17 година- Отета Истина

У Београду 14.03.2017. године, Медија центар,Теразије 3/II у 12:00
Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и МетохијиПозивамо вас да поводом обележавања 17 – годишњице оснивања Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији дате допринос у информисању шире јавности о нашој заједничкој трагедији и борби за истину о судбинама насилно отетих лица на Косову и Метохији и остваривању права њихових породица.Учесници конференције:
1. Председник Удружења госпођа Верица Томановић
2. Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије господин Вељко Одаловић
3. Члан Извршног одбора Удружења господин др Душан Челић
4. Председник Удружења Косметски страдалници госпођа Наташа Шћепановић

позивница
брошура

И 17 година касније, Срби траже правду за почињене злочине

17.ФЕБ.2017. Извор: РТС


На Косову већинска, албанска заједница и представници централних институција обележавају девету годишњицу једнострано проглашене независности. С друге стране, Срби траже решавање основних егзистенцијалних питања. Траже правду за почињене злочине. Више од 200.000 Срба је морало да напусти Косово. Мало њих се вратило. Једно од болних питања за српски народ на Косову је и трагање за несталима.
детаљније rts.rs

„ЉУДСКА ПРАВА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ“

09.ДЕЦ.2016. Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије

Представници Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије затражили су данас да се што прије направи јединствена евиденција и мапа страдања српских жртава. Предсједник тог удружења Драган Пјевач, казао је на конференцији „Људска права породица несталих и погинулих“ да је та евиденција потребна јер у међународној заједници није једнак третман српских жртава и њихових породица у односу на друге жртве. „У међународној заједници је перцепција да су жртве Хрвати и Бошњаци, а не српске жртве. Слободно се може рећи да се и за те жртве колективно намеће кривица српском народу. Ми морамо кроз израду јединствене евиденције и мапе страдања српских жртава то документујемо и кажемо да су сви у ратовима били жртве“, нагласио је он. Пјевач је навео да у Србији још увек није законски ријешено питање и статус несталих лица, нити је ријешено питање заштите породица жртава из Хрватске, наглашавајући да се стиче утисак да се то питање намјерно игнорише. Он је рекао да су породице несталих свјесне како не могу да очекују привођење правди злочинаца, али да се посљедице могу ријешити доношењем системског закона који регулишу права породица несталих. Председник републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је да се још 1.665 Срба води као нестало у рату у БиХ, наводећи да су Срби изложени дискриминацији у БиХ када је у питању процесуирање ратних злочина и тражење несталих. Према његовим ријечима, од укупно 100.000 погинулих или несталих у БиХ, око једну трећину чине Срби, и они су за стварне или наводне ратне злочине осуђени на преко 1.600 година затворске казне, док су за око 10 пута мање кажњени Бошњаци и Хрвати. На данашњем скупу је истакнутио, да има породица које своје најближе траже више од 25 година и да би статус свих жртава требало да буде једнак. Наглашена је и потреба доношења системског законског решења уз већу сарадњу са властима, како би се дошло до правде за жртве и подице несталих у ратовима 1990-тих.

"Људска права породица несталих и погинулих"

09.дец. 2016. Извор: РТС

Представници Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије затражили су да се што пре направи јединствена евиденција и мапа страдања српских жртава. Председник удружења Драган Пјевач, рекао је на конференцији "Људска права породица несталих и погинулих" да је та евиденција потребна јер у међународној заједници није једнак третман српских жртава и њихових породица у односу на друге жртве.
детаљније rts.rs

Eксхумaциje и идeнтификaциje нeстaлих лицa нa КиМ и прaвa њихoвих пoрoдицa

18.НОВ.2016. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Породице киднапованих и несталих лица са КиМ затражиле су још једном да се убрза процес ексхумација и идентификација страдалих Срба, као и да се системски реше егзистенцијални проблеми њихових породица.
Председница Удружења породица киднапованих и несталих лица са КиМ Верица Томановић каже да су, кад је реч о српским жртвама, ексхумације и идентификације на КиМ већ годинама заборављене.
"Сматрамо да је прави тренутак да се још једном пробуди савест људи, да се медији укључе у проналажење начина да се убрза процес есхумација и идентификација", рекла је Томановићева пред почетак округлог стола на ту тему.
Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Јаблановић сагласан је да су многобројни проблеми са којима се годинама суочавају породице несталих, те наводи да је намера државе да им се помогне колико је то могуће.
"Проблеми су велики, од тога што је процес есхумације и идентификације и проналажења несталих јако успорен", рекао је Јаблановић
На трибини су учествовали:
др.госпођа Сузана Матејић-Комисија за нестала лица Владе Републике Србије и Радна група за нестала лица
др. госпођа Тајра Формисто-Мисија ЕУЛЕКС-а на Косову и Метохији
г-дин Метју Холидеј-Међународна комисија за нестала лица Сарајево (ИЦМП)-шеф програма за западни Балкан
г-дин Чарлс Хардавеј-КМисија ЕУЛЕКС-а на Косову и Метохији Канцеларија специјалног тужилаштва за ратне злочине у Приштини-тужилац
г-дин Игор Поповић-Канцеларија за Косово и Метохију- шеф правне службе
г-дин Александар Јаблановић-Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања -државни секретар

Расветлити судбину несталих на Космету

18.НОВ. 2016. Влада Републике Србије

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Александар Јаблановић изјавио је данас на округлом столу „Ексхумације и идентификације несталих лица на Косову и Метохији и права њихових породица“ да ће држава учинити све што је у њеној моћи како би се решили многобројни проблеми с којима се годинама суочавају породице несталих.
Председник Удружења породица киднапованих и несталих лица са Косова и Метохије Верица Томановић навела је да ово удружење трага за 540 особа које се воде као нестале и о којима се ништа не зна, па ни то да ли је вођена истрага.Ово удружење, како је истакла, инсистира на системском решењу права породица несталих на Космету, јер то питање до данас није решено.
детаљније srbija.gov.rs

Eксхумaциje и идeнтификaциje нeстaлих лицa нa КиМ и прaвa њихoвих пoрoдицa

18.НОВ. 2016. Извор:Радио-телевизија Војводине

Удружење тражи одговоре и на питања процесуирања злочина над цивилним жртвама пре рата и након потписивања Резолуције 1244, када је највећи број Срба нестао у миру, без рата.
Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Јаблановић слаже се да су многобројни проблеми с којима се годинама суочавају породице несталих, те наводи да је намера државе да им се помогне колико је то могуће. "Проблеми су велики, од тога што је процес ексхумације и идентификације и проналажења несталих јако успорен", рекао је Јаблановић
детаљније rtv.rs

Убрзати идентификацију несталих, решити проблеме породица

18.НОБ. 2016. Извор: РТС

Породице киднапованих и несталих лица са КиМ затражиле су још једном да се убрза процес ексхумација и идентификација страдалих Срба, као и да се системски реше егзистенцијални проблеми њихових породица.
Председница Удружења породица киднапованих и несталих лица са КиМ Верица Томановић каже да су, кад је реч о српским жртвама, ексхумације и идентификације на КиМ већ годинама заборављене.
детаљније rts.rs

Oкругли стo :Eксхумaциje и идeнтификaциje нeстaлих лицa нa КиМ и прaвa њихoвих пoрoдицa

18.НОВ. 2016. Извор:Танјуг

Пoрoдицe киднaпoвaних и нeстaлих лицa сa КиМ зaтрaжилe су joш jeднoм дa сe убрзa прoцeс eсхумaциja и идeнтификaциja стрaдaлих Србa, кao и дa сe систeмски рeшe eгзистeнциjaлни прoблeми њихoвих пoрoдицa.
Тoмaнoвић:Смaтрaмo дa je прaви трeнутaк дa сe joш jeднoм прoбуди сaвeст људи.
Jaблaнoвић:Прoцeс eсхумaциje и идeнтификaциje и прoнaлaжeњa нeстaлих jaкo успoрeн.
видео танјуг

О К Р У Г Л И С Т О
,,ЕКСХУМАЦИЈЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ПРАВА ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА“

У Београду 18.11.2016. године, Медија центар,Теразије 3/II
Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији
Дневни ред:
1. Ексхумације и идентификације киднапованих и несталих Срба и осталих на Косову и Метохији
2. Процесуирање ратних злочина над Србима и осталима на Косову и Метохији
3. Законски оквири за решавање статусних питања породица киднапованих, несталих и убијених лица на Косову и Метохији
Гости:
• Комисија за нестала лица Владе Републике Србије и Радна група за нестала лица-др. госпођа Сузана Матејић
• Мисија ЕУЛЕКС-а на Косову и Метохији-др. госпођа Tajra Formisto
• Међународна комисија за нестала лица Сарајево (ИЦМП)шеф програма за западни Балкан г-дин Matthew Holliday
• КМисија ЕУЛЕКС-а на Косову и Метохији Канцеларија специјалног тужилаштва за ратне злочине у Приштини- тужилац г-дин Charles Hardaway
• Канцеларија за Косово и Метохију- шеф правне службе г-дин Игор Поповић
• Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања -државни секретар г-дин Александар Јаблановић

Међународни дан несталих 30.08.2016.


Међународни комитет Црвеног крста/The International Committee of the Red Cross

Међународни дан несталих

30.АВГ 2016. Извор: РТС

Ни две деценије од завршетка сукоба на простору бивше Југославије није позната судбина 10.653 особе, подсећају њихове породице на Међународни дан несталих лица. Међу несталима је 4.000 Срба. Није завршена ни идентификација 3.000 тела у мртвачницама и спомен-костурницама у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији.
детаљније rts.rs

Грачаница: Обиљежен Међународни дан несталих Срба са Космета

30.АВГ 2016. Извор:Радио Телевизија Републике Српске

"Постоје датуми у календарима који су посвећени успесима људи, али постоји и 30. август који се на планети Земљи обележава као дан убијених и несталих", нагласио је у име Удружења несталих и киднапованих Срба Милорад Трифуновић и истакао да је из године у годину све мање оних који саосјећају са породицама убијених и несталих.
детаљније rtrs.tv

Породице несталих: Зашто гробна места чекају ексхумацију?

30.АВГ 2016. Извор:Н1

После ратова на територији бивше СФРЈ, према подацима Међународног комитета Црвеног крста, 10.653 особе воде се као нестале. Њихове породице траже да се тела пронађу, а починиоци за злочине процесуирају. Ове године на Косову и Метохији ексхумирани су и идентификовани остаци 34 особе од којих четири припадају несталим особама српске националности. У Хрватској није било ексхумација и идентификација ове године.
детаљније n1info.com

Конференција за новинаре-поводом Међународног дана несталих лица 30.08.
Право на достојанствен живот породица несталих лица

Београд 30.08.2016. године, Београд | Време: 11:00 | Теразије 3, И спрат, Медија центар - Велика сала
КООРДИНАЦИЈЕ СРПСКИХ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ, УБИЈЕНИХ И ПОГИНУЛИХ ЛИЦА СА ПРОСТОРА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Говоре:
• Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије
• Олгица Божанић, председница Регионалне координације породица несталих лица
• Душко Челић, председник Управног одбора Координације
• Драган Пјевач, председник Координације
Планирано је да Конференцији за новинаре присуствује преко стотину чланова породица несталих лица из целе Србије, као и представници чланица-оснивачи Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије.
саопштење преузмите

Правду чекају пуних 18 година

19.ЈУЛ 2016. Извор: Вести

Тачно 18 година је прошло од једног од највећих злочина почињеног над Србима на Косову, масовног киднаповања житеља општине Ораховац. У оружаним нападима припадника Ослободилачке војске Косова, у периоду од 11. до 22. јула 1998. године, убијено је седам људи, а више од 100 Срба и Рома одведено у затворе и логоре ОВК.
детаљније vesti-online.com

ПАРАСТОС У ОРАХОВЦУ- За убијене Србе нико није кажњен

19.ЈУЛ 2016. Извор: Ало

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији одржало је јуче парастос у знак сећања на дан масовног киднаповања Срба у општини Ораховац 1998. године.
детаљније alo.rs

Одржан помен страдалим Србима из општине Ораховац

18.ЈУЛ 2016. Извор: Вечерње Новости

"Инсистираћемо да пред судом, за који се надамо да ће судити за овакве ратне злочине какви су се десили овде, одговарају они који су те злочине починили. Та правда, која припада породицама и свима нама, мора да буде постигнута. Један део правде и мира омогућили смо јер смо заједно са породицама пронашли и достојно сахранили највећи део тела, други део је да злочинци одговарају и на томе ће сви државни органи инсистирати", казао је Одаловић.
детаљније novosti.rs

Помен страдалим Србима у Великој Хочи

18.ЈУЛ 2016. Извор:Радио-телевизија Војводине

Парастос, који ће служити епископ рашко - призренски Теодосије, биће одржан испред споменика у Великој Хочи, са почетком у 11 сати, саопштила је Канцеларија Владе Србије за КиМ.
На овај начин, сваке године 18. јула, обележава се "Дан сећања" на жртве, које су страдале између 11. и 28. јула 1998. године у нападу на Ораховац и околна села - Ретимље, Оптеруша, Зочиште и Велика Хоча.
детаљније rtv.rs

Овом приликом вас подсећамо на трагичне догађаје који су настали у периоду од 11. до 22.јула 1998. године на подручју општине Ораховац на Косову и Метохији оружаним нападом припадника ОВК и њихових сународника.

17.ЈУЛ 2016. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и ове године у знак сећања на дан масовног киднаповања 18. јула у 10 сати одржаће парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи. Након парастоса са породицама 25 сахрањених на парцели број 1 на гробљу Орловача положиће цвеће поред спомен плоче ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“ свим жртвама. Истог дана18. јула 2016.год. у 11 сати одржаће се парастос у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи поред споменика свим страдалим Србима на подручју општине Ораховац у периоду од 1998.-1999. и 2000.године. Након парастоса од 12 сати у сали Дома културе у Великој Хочи одржаће се програм посвећен страдалим на подручју општине Ораховац.
саопштење отета истина

Ћутање не може да расветли судбине несталих Срба на КиМ

27. ЈУН 2016. Извор:ТВ Мост

"На овом светом месту Грачаници, уочи великог празника Видовдана, који обелажавамо у част страдања српског народа, окупила нас је трагедија наших чланова породица за којима безуспешно трагамо, већ 6 205 дана и ноћи. Прогања нас судбина наших најмилијих и даље. Питамо шта им се догодило, да ли је од њих неко жив и ко је одговоран, што данас нису са нама? Зашто ниједан живот није спашен и да ли смо ми данас довољно учинили да се сви немили догађаји расветле и да ли смо довољно урадили да знамо шта се десило вољенима?, рекла је Томановићева.
детаљније tvmost.info

Осамнаест година од прве масовне отмице Срба на КиМ

22. ЈУН 2016. Извор: РТС

У северном делу Косовске Митровице обележена је осамнаеста годишњица од првог масовног нестанка и отмице Срба на Косову и Метохији.
детаљније rts.rs

Нема одговорних за пропусте у истрази отмице новинара

06.МАJ 2016. Извор: Политика

„Љубомира Кнежевића су 6. маја 1999. припадници ОВК са железничке станице у Вучитрну под присилом одвели у непознатом правцу. Тужилаштво за ратне злочине у вези са поменутим догађајем води предистражни поступак по кривичној пријави ОКП Секретаријата МУП-а у Косовској Митровици у сарадњи са Службом за откривање ратних злочина МУП-а, Специјалним истражним тимом ЕУ и са Тужилаштвом Еулекса у Приштини”, наведено је у штуром одговору Миољуба Виторовића, заменика тужиоца за ратне злочине на питања „Политике” о резултатима истраге нестанка Кнежевића, дуге више од деценију и по. То практично значи да нема осумњичених у овом случају.


детаљниј politika.rs

ТРАГОМ ИСТИНЕ ...ГДЕ СУ?Спахију се противи изручењу Србији

02. МАЈ 2016. Извор: РТС


У Швајцарској су по потерницама из Србије ухапшена два косовска Албанца, који се као припадници тзв. ОВК терете за злочине над српским цивилима. Како сазнајемо у Тужилаштву за ратне злочине, један од њих је Алберт Спахију, којег наши правосудни органи траже због злочина у селима Ретимље и Оптеруша у општини Ораховац 1998. године.
детаљније rts.rs

Спахију и Зогај терете се за злочине код Ораховца 1998.

01.МАЈ 2016. Извор: Политика

Олгица Божанић је у нападима ОВК на Ораховац и околна села остала без 19 чланова фамилије. Неки су, каже, одмах убијени, а неке су припадници ОВК одвели. Сахрањивањем посмртних остатака нестала је нада да су међу живима. Ко их је убио, питање је на које Олгица још чека одговор.
детаљније politika.rs

Страдање Срба на КиМ 1998-2004- Да се не заборави

17. МАРТ 2016.

Страдање Срба на Косову и Метохији од 1998 до 2004. године.
Документарац студената са Филозофског факултета у Косовској Митровици.
Текст читала: Тамара Томановић
Текст писали: Милица Сташић и Јован Алексић
Материјал прибавио: Немања Бишевац
Видео и графичка обрада: Марко Мирковић

Судбина 540 Срба несталих на Косову и даље непозната

15.МАР 2016. Извор: Политика

И даље трагамо за нашим најмилијима, али резултати су веома слаби. Њихове судбине не можемо сазнати без учешћа међународне мисије и албанских институција, али иако смо више пута разговарали са Еулексом, нико није био процесуиран нити је одговарао за злочине почињене крајем деведесетих година – каже за „Политику” Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ, које је јуче обележило 16 година постојања.
детаљније politika.rs

Шеснаест година од оснивања удружења

14. МАРТ 2016. Извор:БН тв

Поводом шеснаест година од оснивања удружења БН телевизија је урадила прилог који је емитован у њиховом дневнику.

Шеснаест година од оснивања удружења 14.03.2000. - 14.03.2016.

14.МАР. 2016. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Обавештавамо вас да је прошло пуних 16 година од оснивања Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији. Током свих ових година обраћали смо се свим домаћим и међународним институцијама у циљу убрзања процеса проналажења насилно отетих и несталих чланова породица у периоду 1998.-2000. године. Нажалост, сви наши покушаји наилазили су на многе препреке и неразумевање нашег бола и патње јер смо сведоци интезивног заташкавања, успоравања процеса трагања и непроцесуирања починилаца злочина насилно отетих лица.
саопштење отета истина

Састанак Удружења са МКЦК

12.ФЕБ. 2016. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Одржан је састанак са саветником за нестала лица МКЦК у Женеви госпођом Фредриком Рикарди.
Било је речи о будућој сарадњи , о наставку рада радних група Приштине и Београда, подршци за обједињавање база података о сваком несталом лицу и другим проблемима.
Међународни Црвени крст ће и даље сарађивати са удружењима чији је циљ проналажење несталих.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

12.ФЕБ. 2016. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Реаговање Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији поводом текста нигеријске новинске агенције НАИЈ о трговини људским органима.
саопштење отета истина

М. Трифуновић: Зашто се до сада није судило за злочине УЋК почињене над Србима?

21.ЈАН.2015. Извор:КМ новине

"Не могу да верујем да ти људи који су одговорни за безбедност грађана нису учинили ништа да заштите српски народ, да су били неми посматрачи злочина који се чине над Србима."
детаљније kmnovine.com

Спомен плоча отетим и убијеним здравственим радницима КБЦ Приштина

25.ДЕЦ.2015. Извор:Радио Грачаница

На иницијативу запослених у КБЦ Приштина са седиштем у Грачаници јуче је на хирушком одељењу у Грачаници постављена, затим и откривена спомен плоча лекарима и здравственим радницима, који су убијени и отети 1999. године током ратних дешавања на Косову Метохији.
детаљније rtg.rs

Годишња Скупштина

11.ДЕЦ. 2015. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

У Београду је 11.12.2015. одржано редовно годишње заседање Скупштине Удружења . На дневном реду заседања била је анализа остварених и планираних активности у протеклом периоду.
Посебне активности Удружења су учешће на свим конференцијама и састанцима у региону бивше Југославије посвећене киднапованим, несталим и убијеним лицима.
Приказане активности прати документација предлога и захтева за убрзавање откривања судбине киднапованих и несталих. На жалост морамо констатовати без резултата или што је још поразније падом броја проналаска и идентификације несталих.
Удружење ће се у наредном периоду заложити да се изађе у сусрет породицама које желе да њихов глас чује јавност, a које су спремне да говоре о неправдама које доживљавају трагајући за својим најближима, активним учешћем на трибинама у медијским кућама.
Након завршетка пројекта ,,Организација правне помоћи у истраживањима злочина на К и М“ наставићемо сарадњу са тимом Специјалног суда за ратне злочине на КиМ, Радном групом за утврђивање злочина и Тужилаштвом Републике Србије.
Инсистираћемо на доношењу Закона о несталим лицима који ће регулисати сва права породица жртава.
Наставићемо сарадњу са свим релевантним домаћим и међународним институцијама у циљу убрзања процеса проналажења киднапованих и несталих лица, чланова наших породица и активно учешће у раду Радних група Београда и Приштине.
И поред препрека на које наилазимо наставићемо и даље да се боримо за истину и правду.

извештај преузмите
фотографије отета истина

"Одговорност Уједињених Нација и других чланица поводом присилних нестанака и убистава Срба на Косову и Метохији"

20.НОВ 2015. Извор:Медија центар

"Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше СФРЈ затражила је активније учешће државе у откривању субине несталих Срба са Косова и указала на одговорност међународних мисија Еулекс и Унмик, које, како је оцењено, нису обављале своју дужност и штитиле животе и имовину Срба. Заменик председника овог удружења Душан Челић указао је на то да се прогон и убијање Срба наставило управо под мандатом међународних мисија и да оне нису ништа учиниле како би спречиле или процесуирале злочине.
детаљније mc.rs

ОКРУГЛИ СТО
"Одговорност Уједињених Нација и других чланица поводом присилних нестанака и убистава Срба на Косову и Метохији"

20. НОВ. 2015. 11:00 БЕОГРАД "Медија центар"Теразије 3
Координација удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије


позив за учешће преузмите

Спречимо КОСОВО да уђе у УНЕСКО! #NoKosovoUnesko

На интеренет страници под називом "ipetition" покренута је петиција за спречавање уласка Косова у Унеско. Потребно је да се сакупи 100.000 потписа. Коначна одлука о пријему Косова у УНЕСКО биће донета између 3. и 18. новембра, на Генералној конференцији ове организације.
петиција #NoKosovoUnesko

Годишња скупштина Фонда дијаспора за матицу

29. СЕП 2015. Извор: Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Удружење „Фонд дијаспора за матицу“ одржало је годишњу Скупштини Фонда дијаспора за матицу у Сава центру, 26. септембра. У раду Скупштине учествовали су представници српског расејања из Швајцарске, Немачке, Аустрије, Велике Британије, Канаде, Аустралије као и представници из Србије и Републике Српске.

Скупу се обратила и госпођа Верица Томановић-Председник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.
излагање преузмите

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ СВЕДОЦИМА ПРЕД СПЕЦИЈАЛНИМ СУДОМ

29.СЕП 2015. Извор: РТК2-програм на српском

Чланови породица киднапованих и несталих лица на Косову састали су се данас у Грачаници са Оливером Газикаловић, адвокатом из Београда, са којом су разговарали о томе како након формирања Специјалног суда за ратне злочине треба сведочити пред овим судом.
Силвана Маринковић испред канцеларије Удружења киднапованих и несталих у Грачаници каже да им овакви састанци много значе и да од Специјалног суда очекују расветљавање свих злочина.
„Ово су веома битни савети за наше породице, што се тиче формирања Специјалног суда, ми се надамо да ће се то десити у скорије време, али како се овде све одуговлачи, одуговлачи се и то, међутим, мислим да нећемо још дуго да чекамо“, рекла је Маринковићева.
детаљније rtкlive.com

ПРАВНА ПОМОЋ СВЕДОЦИМА ПРЕД СПЕЦИЈАЛНИМ СУДОМ

28.СЕП 2015. Извор:ТВ МОСТ

Чланови породица киднапованих и несталих лица на Косову састали су се у Косовској Митровици са Оливером Газикаловић.
“Ми још увек немамо информацију и не знамо где ће бити суд, нити које ће се материјално право, ни које процесно право примењивати у том поступку, али оно што је битно и што јесте велика предност ових људи јесте да они говоре истину”.- адвокат Оливера Газикаловић
„Имамо жељу да охрабримо остатак преживелих сведока јер време од 17 година и патња за својим најближима уништила је многе родитеље и очевице догађаја, оболели су од туге и умрли, али имамо охрабрење да ће њихове изјаве бити коришћене у процесу када суд буде основан и да ће се уважити када се буду теретили они коју су починили заиста стравичне злочине над нашим људима. Нећемо одустати“, рекла је Божанић.

Комисија за људска права УН указује на необјашњиве "грешке" УНМИК-а: Тело убијеног предали Албанцима

20.СЕП 2015. Извор: Вести

- На жалост, овај случај би могао да укаже на оно што породице годинама тврде и сматрају да су многи Срби сахрањивани 1999. године под другим именима, јер се желело да се што већи број Срба из политичког, војног и полицијског врха оптужи за злочине. Зато ми морамо да се боримо за идентификацију свих жртава ДНК анализом, како би могли да дођемо до потпуне истине. Ми на овај проблем указујемо годинама, међутим, нико се не обазире - каже за "Вести" Милорад Трифуновић, координатор Удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије.
детаљније vesti-online.com

НИЈЕДНА ЖРТВА НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕНА

07.СЕП 2015. Извор:Тужилаштво за ратне злочине

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић примио је данас представнике делегације Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ. Представнике Удружења тужилац је упознао са активностима које предузима Тужилаштво за ратне злочине у оквиру своје надлежности прогона учинилаца кривичних дела ратних злочина. Током састанка било је речи о оснивању Специјалног суда за злочине ОВК, о сарадњи са Специјалним истражним тимом ЕУ који је прикупљао доказе од породица жртава уз подршку Тужилаштва за ратне злочине. Представници Удружења су упознали тужиоца Вукчевића са својим активностима у трагању за судбином око 500 жртава која још није разрешена. На састанку је закључено да ће наставити сарадња на принципима међусобног поверења, у заједничком интересу расветљавања судбине киднапованих и несталих лица са Косова и Метохије.
извор tuzilastvorz.org.rs

Породице траже од Београда и Приштине да реше проблем несталих

31.АВГ 2015. Извор:Танјуг

Kонференциjа jе почела данас у 12.16 сати, симболочно jер породице већ 16 година чекаjу истину о несталима, а у исто време одржана jе и конференциjа у Приштини, на коjоj су говорили предатавници српских и албанских породица несталих.
детаљније танјуг

Међународни дан несталих: Времена за чекање више нема

31.АВГ 2015. Извор:Радио Слово љубве

Под називом „Времена за чекање више нема“, Удружење породица косметских страдалника обележило је Међународни дан несталих у Прес центру Удружења новинара Србије. Шеснаест година од завршетка ратних сукоба на простору Косова и Метохије, судбина 1670 несталих лица остаје неразјашњена.
детаљније slovoljubve.com

"Времена за чекање више нема"

31.АВГ 2015. Извор:Пресс центар

Поводом Међународног Дана несталих, представници српских и албанских породица несталих и убијених на Косову и Метохији, одржали су у Београду конференцију за новинаре под називом: "Времена за чекање више нема", са почетком у 12 часова и 16 минута – симболично, јер породице несталих дугих шеснаест година узалудно чекају разоткривање истине о њиховим најрођенијима.
детаљније presscentar.uns

Београд и Приштина да реше проблем несталих

31.АВГ 2015. Извор:Радио-телевизија Војводине

"Број ексхумација и идентификација се смањује, а на списку несталих било би много мање имена када би званичници у Београду и Приштини почели овај проблем заједнички да решавају", рекла је Шћепановић.
детаљније rtv.rs

Надам се да ће нови суд наћи починиоце одговорне за смрт моје браће

31.АВГ 2015. Извор: БЕТА

"Олгица Божанић чија су браћа страдала на простору КиМ рекла је да још није подигнута ниједна оптужница нити је неко одговарао за овај злочин."
детаљније beta-video.tv

Специјални суд ће морати да покрене питање командне одговорности

31.АВГ 2015. Извор: БЕТА

„ Они који данас представљају значајне структуре власти у Приштини ће морати да кажу шта се у тим њиховим зонама одговорности дешавало за време рата“-изјавио је председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић .
детаљније beta-video.tvПредседник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да су му у процесу откривања и идентификовања несталих неопходне проверене информације.
детаљније beta-video.tv
“Република Србија је одговорила на све захтеве који су пред њу постављени и рађене су накнадне провере масовних гробница уз присуство приштинске стране и у Србији нема непроверене локације”.
детаљније beta-video.tv
“ У мртвачници у Приштини налазио се преко 300 неидентификованих тела и то је проблем на коме мора да се ради јер постоји ризик да се та тела погрешно идентификују”.
детаљније beta-video.tv

Преко 1600 људи се води као нестали

31.АВГ 2015. Извор: БЕТА

„ Чудна је чињеница да се од 1800 ДНК-а узорака које су скупљене од породица , не поклапају са 706 ДНК-а узорака жртава које имају" каже Метју Холидеј, руководилац програма Међународне Комисије за нестале за западни Балкан .
детаљније beta-video.tv

Правда, солидарност и саосећања за породице погинулих и несталих

30. АВГ 2015. Извор:Јединство

По речима Драгана Пјевача председника Координације српских удружења породица несталих лица Владе Републике Србије правда као универзални појам мора бити задовољена а солидарност и саосећање као део културе сећања је веома мали или не постоји када се ради о припадницима других народа.Заменик председника Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица с простора бивше Југославије Душко Челић казао је да УНМИК није водио истрагу када су у питању нестали Срби на Косову и Метохији иако је имао елемената за то. Челић је рекао да не очекује да ће Специјални суд за злочине ОВК заиста и осудити одговорне за убиства и киднаповање Срба.
детаљније jedinstvo.rs

Породице несталих траже решавање судбина најближих

30. АВГ 2015. Извор: РТС

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије затражила је поводом Међународног дана несталих да надлежни реше судбине њихових ближњих и казне починиоце. Подаци Црвеног крста показују да се две деценије након сукоба на простору бивше Југославије и даље 10.873 особе воде као нестале, а од тога 3.600 несталих је српске националности, саопштено је на скупу у Скупштини града Београда. Председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач рекао је да жртве не треба делити по националности и да треба исказати солидарност, јер је то пут до помирења некада зараћених народа.
детаљније rts.rs

ОБЕЛЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ ЛИЦА

30. АВГ 2015. Извор: РТК2-програм на српском

"Без обзира на околности под којима су ови људи нестали , њихове породице им се надају, траже и осврћу се када у гомили осете познати мирис , виде сличну мајицу или фризуру. 30. август је још један тужан датум за нас који за неким трагамо. Данас када на светиу чини се не постоји миран кутак, породице трагају за милијонима људи, с прам овог броја од око 1570 за којима трагамо ми на Косову и Метохији звучи занемарљиво. Ипак и један је много, ако је у питању ваш брат, мајка , сестра, ваш муж или ваше дете. Свака наша трагедија претворена у бројку је занемарљива, али сваки наш нестали је особа са именом и презименом ,датумом рођења и великим знаком питања иза тога. Ма у ком делу света, жртва је жртва." -рекао је Координатор Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ Милорад Трифуновић.
детаљније rtкlive.com

Злочинци из ОВК неће бити кажњени

30.АВГ 2015. Извор: СРНА

Питамо цео свет: Како је могуће да су сви српски команданти полиције и војске и политичари који су 1998. и 1999. године бранили своју земљу изведени пред Хашки трибунал, а да из редова ОВК и Албанаца није одговарао нико - наводи Трифуновић за Срну.
детаљније vesti-online

Канцеларија за КИМ:И даље нерешена судбина несталих на КиМ

30.АВГ 2015. Извор: Вечерње Новости

С обзиром да органи привремених институција самоуправе у Приштини очигледно не желе или немају капацитета за решавање овог проблема, Канцеларија за Косово и Метохију још једном апелује на надлежне међународне институције у Покрајини да уложе свој ауторитет у решавању питања несталих.
детаљније novosti.rs

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
поводом обележавања Међународног дана несталих лица

28. АВГ 2015. Загреб Регионална координација удружења/удруга породица/обитељи несталих особа/лица са подручја бивше Југославије

Регионалне координација удружења/удруга породица/обитељи несталих особа/лица са подручја бивше Југовславије подсећа јавност и одговорне представнике институција власти држава бивше Југославије да преко 12000 породица трага за истином о својим најмилијима који су нестали у ратним сукобима на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Метохије, Србије и Црне Горе.
саопштење преузмите
фотографије отета истина

Годишњица отмице српских новинара код Ораховца

21.АВГ 2015. Извор: Радио-телевизија Војводине

Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима породица последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.
детаљније rtv.rs

Парастос страдалим Србима у Великој Хочи

18.ЈУЛ 2015. Извор: Радио Телевизија Републике Српске

"Вео тајне се надвија, али стоји нада да ће, формирањем специјалног суда за ратне злочине, почети да се одмотава клупко истине о страдалим Србима. Покушали су да затру трагове српског постојања и трајања у Ораховачкој жупи у којој су Срби истрпели зулум турских јаничара, па ће истрпети и зулум бивших комшија, кумова и пријатеља", рекао је Маврић.
детаљније rtrs.tv

Одаловић: Доћи ће време да одговарају за злочине у Ораховцу

18.ЈУЛ 2015. Извор: Блиц

"Ако око злочина у Белаћевцу можда и има неких непознаница, овде у ораховачкој општини се отприлике зна ко су злочинци. И то је нешто што ће суд морати да има у виду и да ће процесуирати одговорне не само за злочине у Зочисти и Оптеруши, него и за све што се дешавало у овом крају", рекао је Одаловић.
детаљније blic.rs

Парастос свим жртвама на Косову и Метохији

18. ЈУЛ 2015. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Поводом седамнаестогодишњице од стравичног терора у Великој Хочи страдалим у периоду од 1998. до 2000. године одржан је парастос у цркви светог Прокопија на гробљу Орловача , након парастоса положено је цвеће сахрањеним на парцели број 1.
фотографије отета истина

Парастос свим жртвама на Косову и Метохији

14. ЈУЛ 2015. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Обавештавам вас да ће се 18.јула у суботу одржати парастос у цркви светог Прокопија на гробљу Орловача у 10 сати и након парастоса положићемо цвеће сахрањеним на парцели број 1. Такође ће се парастос служити поред споменика у порти цркве светог Јована у Великој Хочи од 11 сати. Делегација Удружења ће положити цвеће на споменик свим жтртвама са подручја Ораховца у периоду 1998, 1999. и 2000.године.
саопштење отета истина

Парастос свим жртвама на Косову и Метохији

28. ЈУН 2015. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

У недељу на Видовдан 28.јуна 2015. године у цркви св.Марка у Београду одржана је литургија и парастос свим жртвама на Косову и Метохији. Након парастоса положено је цвеће на спомен плочи у Ташмајданском парку.
фотографије отета истина

Парастос свим жртвама на Косову и Метохији

27. ЈУН 2015. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

У недељу на Видовдан 28.јуна 2015. године од 9 часова у цркви св.Марка у Београду одржаће се литургија и парастос свим жртвама на Косову и Метохији. Позивамо Вас да заједно са породицама Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији присуствујемо парастосу нашим мученицима. Након парастоса положићемо цвеће на спомен плочи у Ташмајданском парку.

Седамнаеста година од отмице рудара ПК Белаћевац

22. ЈУН 2015. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији


Прошло је 17 година од дана када су рудари ПК Белаћевац отшли на посао са кога се до данас нису вратили. 17 година је прошло од када су најмилији отишли да зараде горки рударски хлеб, а оставили чемер својим породицама.
17 година ми понављамо исту причу, 17 година причамо у ветар. И ветар разнесе речи, па их неко чује, а нас не чује нико. Чују нас заправо , али нико не хаје за речи очајника. Износимо податке , прецизне,немамо коме. Пишемо захтеве, молимо, кумимо...
Тапшу нас по раменима сви којима смо се обратили, сви нам повлађују а нико не предузима ништа што би нас после оволико година довело до истине.
Ми идемо корак напред назад два. Када и почне нешто да се ради на расветљавању истине о несталима, чини нам се у истм трену враћају нас 17 година уназад.
Гребемо по нашим израњаваним душама које отварамо свима...
Ни до данашњег дана ништа није урађено како би сазнали истину.
Оне који су убијали и киднаповали правда не стиже. Нити један суд за њих није надлежан. Смишљају нове судове али их не формирају...
Да нам замажу очи одговорне хапсе , а онда нам о лице пљују, пустајући их на слободу... и тако 17 година.
Деца киднапованих рудара су порасла ускраћена за љубав очева... Многи родитељи отетих упокојили се не нашавши спокој својим душама...
17 година молимо, кумимо, преклињемо...
Тражимо чудо!
Тражимо истину!

Милорад Трифуновић

Судбина отетих рудара из Белаћевца још увек је мистерија!

22. ЈУН 2015. Извор:Телеграф

Прошло је пуних 17 година, а до дана данашњег о судбини отетих девет радника ЕПС-а и једног који је тог дана требао да заснује радни однос се ништа не зна...
детаљније telegraf.rs

У оквиру фестивала "Mirëdita, dobar dan!" одржан округли сто о несталим Србима и Албанцима са КиМ, удружења породица несталих и погинулих протестују

06.ЈУН 2015. Извор: НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО

Став сва три удружења у потпису овог саоптења је да без позива не иду на ту трибину. Поред тога, читав концепт 'мирдита-добар дан фестивала', заснован је на промоцији 'независног Косова' у Београду и не само то, на промоцији 'албанског независног Косова', јер у свим програмима нема ни једног Србина са КиМ. Срби са КиМ ће вероватно бити поменути само као ратни злочинци на данашњој трибини !?! Према том 'концепту', Албанци на КиМ су, иако жртве Срба и Србије, уметници, глумци, музичари, писци... Међу Србима на КиМ нема таквих, они су примитивни сељаци који живе у 'селима'' (енклавама) или су, пак, шверцери и гангстери са Севера... Како је позвана једино Наташа Кандић, са српске стране није позван НИКО, што сматрамо скандалозним!
детаљније nspm.rs

Дани Приштине у Београду: Протестују српска удружења несталих и убијених са КиМ-а

05. ЈУН 2015. Извор: КоССев

Огорчење је, како су нагласили у саопштењу достављеном редакцији КоССева, "тим веће" што је манифестацију свечано отворио министар културе и информисања Владе Србије, Иван Тасовац, "а да се истина о страдалим Србима са Косова и Метохије игнорише".
детаљније kossev.info

Отета истина

17. МАР 2015. Извор: РТС

Удружење породица киднапованих подсећа на петнаест дугих година. Паралелно са годишњицом косовског погрома, Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији обележило је и 15. годину свог постојања. На конференцији за медије одржаној у београдском Медија центру подсетили су на трагичне судбине цивила и војника, отетих и убијених у периоду од 1998. до 2000. године.
детаљније rts.rs

УДРУЖЕЊЕ: И ДАЉЕ НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ОКО 525 ОСОБА

17. МАР 2015. Извор: РТК2-програм на српском

Заменик тужиоца за ратне злочине Миољуб Виторовић каже да није оптимиста да ће се сви нестали пронаћи јер су, како је рекао, злочини рађени тако да се тела никада не пронађу. У том смислу споменуо је предмет "Гњилане" рекавши да је наредба била да се тела Срба, када се измрцваре и измуче, раскомадају. Неки од делова тела су, по исказу човека који је то радио, бачена у Ливачко језеро, међутим, приштински рониоци су утврдили да нема ништа на дну језера. Када је после тога холандски тим вршио претрагу језера наишли су на бомбу.
детаљније rtкlive.com

Деценија и по трагања за несталима на КиМ

14.МАР 2015. Извор: Политика

Један од проблема са којима се суочавају породице несталих и киднапованих је и непостојање системског законског решења – закона о несталим лицима, каже Верица Томановић. – Ми смо једина земља у региону која није увела овакво законско решење, па смо суочени са проблемом да породице због изузетно тешког материјалног стања одлазе на Космет и ваде албанска документа да би остварили накнаду за свог несталог члана породице. Да ли то значи да жртве морају бити прве које ће признати такозвано независно Косово? – пита Томановићева.
детаљније politika.rs

Нема помирења без осуде злочина

14.МАР 2015. Извор: Данас

За сада се зна да је на Косову и Метохији од 1998. убијено 2.164 војника, полицајаца и цивила српске и других неалбанских националности. Не зна се судбина 525 особа, док је 361 сахрањена, а да за њихова убиства нико није одговарао.
детаљније danas.rs

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ 13.03.2015. МЕДИЈА ЦЕНТАР,БЕОГРАД

13. МАРТ 2015. Удужења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Од 1998. до краја децембра 2000.-те године пријављено је на хиљаде киднапованих, несталих, убијених и извршено етничко чишћење Срба и осталих на Косову и Метохији. И све то после 10. јуна 1999. године након потписане Резолуције СБ УН 12 44 која је гарантовала безбедности и сигурност свим грађанима. У том периоду догодио се незапамћен злочин – трговина органима отетих Срба и осталих потврђен извештајем Известиоца СЕ Дика Мартија. 15 година постојања Удружења је посвећено раду на проналажењу наших чланова породица. И поред многобројних сусрета са домаћим и међународним представницима власти до данас нисмо успели да сазнамо истину.

НЕПОЗНАТА СУДБИНА 525 НЕСТАЛИХ СА КОСОВА

13.МАР 2015. Извор: АКТЕР

"Прекршена је и Женевска конвенција о људским правима, као и међународни прописи о рањенима и заробљеницима", рекла је Томановић и додала да су се многи злочини дешавали пред очима међународне заједниоце. Као проблем она је истакла и то што Приштина кочи процес ексхумације гробница. "Нема истинског помирења док злочинци не буду кажњени и док се не разоткију судбине и све што се дешавало", поручила је Томановић. Представник удружења Милорад Трифуновић оценио је да се "и даље штите албанске убице и да и даље седе у Влади Косова".
детаљније akter.co.rs

"Тела Срба раскомадана да их никад не би нашли"

13.МАР 2015. Извор: Вести

Виши кустос Музеја жртава геноцида из Београда Ненад Антонијевић рекао је да вековима траје нетрпељивост Албанаца према Србима, те да се злочини над Србима настављају на Косову и Метохији и у 21. веку. Он истиче да је у Скупштини Србије потребно хитно усвојити закон који би регулисао права породица убијених и несталих Срба на Косову.
детаљније vesti-online.com

Више од 500 несталих Срба још није пронађено

13. МАР 2015. Извор: РТС

"Од 11. јуна 1999. године припадници ОВК били су виновници незабележеног општег насиља на КиМ. Број убијених цивила свакодневно се увећавао, дошло је до прогона 250.000 људи", сматра Томановић. "Сви случајеви су пријављени Међународном комитету Црвеног крста, полицији КФОР-а, УНМИК-, ОЕБС-а, и стиче се утисак, када су српске и неалбанске жртве у питању, да су све те организације биле посматрачи отимица", каже Томановић.
детаљније rts.rs
<

Срби и Албанци траже нестале

12. МАР 2015. Извор: Б92

Удружење за нестала лица на Ким и Удружење несталих Албанаца су се са породицама несталих договорили да све нестале траже заједно. То је након скупа "Невладина удружења за нестала лица - Пример најбољих пракси и сарадње између заједница" у Приштини изјавио координатор Удружења за нестала лица на КиМ Милорад Трифуновић. Трифуновић је агенцији Бета изјавио да је политика и даље главна препрека у решавању судбине несталих Срба и Албанаца. "Ми сматрамо да још увек неко штити злочинце. Неки злочинци седе на највишим местима у државним институцијама са обе стране и мислим да је дошло време да се са њима расчисти", казао је Трифуновић. Осим тога, он је изразио уверење да међународна заједница и фактори у појединим земљама "имају неке своје интересе да се и даље скрива истина о несталима". На тај начин, према његовој оцени, чувају се људе који су чинили злочине.
детаљније b92.net

ПИТАЊЕ НЕСТАЛИХ: ПЛАН ЗА БУДУЋНОСТ-Хаг

НОВ.2013. Удружење киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

У име Удружења киднапованих и несталих лица на КиМ и у име свих удружења која се баве истом тематиком, Олгица Божанић:"Породице несталих желе правду у судским процесима, желе да починиоци буду ухапшени. Благовремена реакција истражилаца злочина и тужилаца може послужити и у превентивне сврхе. Веома је важно да се покрене машинерија система кривичне правде, и то што ефикасније, да би спречили да присилни нестанци постану још тежи злочин - масовна погубљења или самовољна убиства."
детаљније отета истина
Преузмите

Монографија